Internet

Facebook krijgt boete van 110 miljoen euro

By  | 

Social mediaplatform Facebook moet een boete betalen van 110 miljoen euro, omdat het misleidende informatie heeft verstrekt bij de overname van de chatdienst WhatsApp. Dit heeft de Europese Commissie donderdag bekend gemaakt.

Facebook vroeg toen der tijd om toestemming om WhatsApp over te nemen. Hierbij had het bedrijf de toezichthouder laten weten dat de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. Vorig jaar augustus had het bedrijf een wijziging doorgevoerd in de algemene voorwaarden. Hierin stond dat de gegevens wel automatisch gekoppeld konden worden.

De Europese Commissie maakte in december al bezwaar tegen de manier van handelen van Facebook.  ”Het besluit van vandaag geeft een helder signaal af aan bedrijven dat zij moeten voldoen aan alle aspecten van de fusieregels van de EU, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken”, aldus mededingingscommissaris Margrethe Vestager.

Facebook

Facebook laat weten dat de zaak om de misleidende informatie gesloten kan worden. “We hebben in goed vertrouwen gehandeld sinds onze eerste interacties met de commissie en hebben getracht om op ieder moment accurate informatie te leveren.”

De valse informatie die Facebook doorgaf aan de toezichthouder was volgens het bedrijf een ”fout”. Deze had ook geen invloed op de beslissing van de Europese Commissie om de overname van WhatsApp goed te keuren.

Data

Vanuit Brussel wordt ook gedacht aan het inperken van de macht bij dit soort bedrijven. De grootste techbedrijven als Google, Facebook en Apple schijnen te veel macht te hebben door de grote hoeveelheid data die zij verzamelen. Het zou gaan om klantgegevens, verkoopinformatie en advertentiestatistieken die nauwelijks wordt gedeeld met bedrijven die op hun netwerk zitten. Eurocommissaris Andrus Ansip wil dit aanpakken met een mededingingswetgeving. Echter is het lastig om via deze regelgevingen vat te krijgen op de data-economie, want die groeit met een rap tempo.

%d bloggers liken dit: