Binnenland

Minder winst voor ING door witwasboete

By  | 

In 2018 heeft ING minder winst geboekt dan een jaar eerder. De bank kreeg een megaboete in verband met witwassen. Hierdoor ging het resultaat van de winst omlaag.

 

Het financiële concern melde bij zijn jaarcijfers dat er een noodzaak is tot kostendiscipline. Vanwege de teruglopende groei bij kredietverstrekking aan bedrijven. ING had dit zelf niet zien aankomen.

 

Er bleef een 4,7 miljard euro over, tegenover een nettowinst van 4,9 miljard euro wanneer er gekeken wordt naar vorig jaar. De zogenoemde resultaat voor belastingen, behaalde winst zonder het effect van de schikking. Deze groeide met 4,5 procent naar 7,5 miljard euro.

 

Het afgelopen vierde kwartaal van het jaar was de nettowinst overigens met een ruim kwart aan tot bijna 1,3 miljard euro gestegen.

 

Onvoldoende gedaan aan voorkomen van witwassen

In september erkende ING dat zij tekort schoten bij het voorkomen van witwassen. Met 675 miljoen euro is de zaak geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). ING betaalde hiernaast ook de overheid 100 miljoen euro terug. Dit leidde allemaal tot veel politieke ophef over de kwestie. Voor topman Koos Timmermans werd de positie voor de financiële topman onhoudbaar

 

Huidig topman Ralph Hamers zegt, wat betreft boetes en schikkingen heeft de bank de witwasaffaire afgerond. Hij benadrukt wel dat de bank gewoon doorgaat met het verbeterproces. Over de kostendiscipline bij ING zegt Hamers dat dit er niet voor banenreductie gaat zorgen.

 

Ophef over salarisverhoging van topman

Vorig jaar was er eerder al veel reuring over de mislukte poging voor de salarisverhoging van Hamers. Ondanks alles kreeg ING er toch veel nieuwe klanten bij. Het totale klantenbestand nam toe van 1 miljoen naar 38,4 miljoen. Het financiële concern slaagde erin om hogere inkomsten uit commissies te halen. Tegelijkertijd daalde de risicokosten. De kwartaalbuffer bleek ook sterk met 14,5 procent.

 

%d bloggers liken dit: