Economie

Werkloosheid krimpt in Nederland

By  | 

In februari is de werkloosheid opnieuw gedaald in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland vorige maand 473.000 werklozen telde, Dat is zevenduizend minder dan in januari.

Ook het UWV noteerde eind februari 416.000 uitkeringen, dat is 3000 minder dan een maand eerder. De afgelopen drie maanden is het beeld een stuk positiever. Met een stijging van 38.000 banen en een daling van de werkloosheid van 26.000. Dit betekent dat 12.000 mensen zich de afgelopen drie maanden als werkwillend hebben aangemeld op de arbeidsmarkt. Zo heeft twee derde (66,2 procent) van de in totaal 12,8 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar betaald arbeid bestaand uit 4,6 miljoen mannen en 3,9 miljoen vrouwen. Het is dan wel zo dat mensen die actief zijn met het zoeken naar werk gezien worden als werkloos.

In februari bleek ook dat de langdurige werkloosheid daalt. Vorig jaar daalde dit voor het eerst in zes jaar. Volgens het CBS is iemand langdurig werkloos wanneer hij of zij minstens twaalf maanden geen betaald werk heeft gehad, maar nog wel op zoek is naar werk en direct beschikbaar is. Hoewel de meest langdurige werklozen in de categorie van 35 tot 55 jaar zit, blijkt uit de cijfers dat zelfs de oudste groep (55-plussers) op de arbeidsmarkt een daling heeft.

Bankensector

Volgens het UWV is aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen toegenomen in de bankensector met 33 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit gold vooral voor de 50-plussers uit deze sector waar een toename van 70 procent is. Daarentegen nam de werkloosheid af in het onderwijs en in de zorg.

In de bouw en detailhandel nam het aantal nieuwe uitkeringen respectievelijk met 49 procent en 61,7 procent relatief het meest af. De verwachtingen gaan ervan uit dat de werkloosheid de aankomende jaren nog meer zal dalen.

%d bloggers liken dit: