Cultuur

Strenge eisen voor stewardessen

By  | 

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic had vroeger een eis dat stewardessen verplicht waren make-up te dragen. Dit hebben ze nu laten varen. Ook zitten er voortaan broeken bij het uniform. Dit heeft het bedrijf onlangs bekend gemaakt. De aankondiging laat zien dat het schijnbaar bijzonder is als er geen strenge eisen worden gesteld voor stewardessen.

Grote vliegtuigmaatschappijen in Nederland stellen ook allemaal strenge eisen aan hun stewardessen. Personeel moet er ‘representatief’ uit zien. Wat dit inhoudt verschilt per luchtvaartmaatschappij.

Eisen bij Nederlandse luchtvaartmaatschappij

  • Transavia: ‘’Het enige wat we vragen is wat kleur op het gezicht en dat de haren er verzorgd uitzien. Dit laatste geldt voor zowel mannen als vrouwen.’’
  • KLM: ‘’De crew moet er verzorgd uitzien; dat wil zeggen een uniform, verzorgde make-up (lichte en natuurlijke tinten, geen knalrood). Het haar moet opgestoken zijn of in een staart.
  • Corendon: ‘’Wij willen dat onze crew er verzorgd uitziet. Een verzorgde haardracht, neutrale make-up en een uniform dat door iedereen gedragen wordt. Tot nu toe is er nog geen stewardess geweest die heeft aangegeven geen rok te willen dragen. Als dit wel het geval is, dan ontvangt zij twee broeken van ons.’’
  • TUI: Vrouwen hebben maat 36 tot 40. Mannen hebben maat 46 tot 52. ‘’De voorschriften voor kleding en make-up zorgen ervoor dat onze crew een uniforme, verzorgde en frisse uitstraling heeft.

Strengere eisen voor vrouwen

‘’Wat interessant is, is dat veel van die strenge eisen vooral voor vrouwen gelden’’, zegt socioloog Sylvia Holla van Atria. ‘’Dit past goed bij hoe wij tegenwoordig kijken naar vrouwen. We stellen bij vrouwen in het algemeen strengere eisen aan het uiterlijk. We zien dat het langzamerhand bij mannen ook steeds meer wordt verwacht.’’

De eisen voor het uiterlijk staan bij veel maatschappijen op zwart-wit. Zo wordt er bij Corendon bijvoorbeeld gesproken van een verzorgde haardracht en neutrale make-up. Bij Tui geldt dat de make-up fris en natuurlijk moet overkomen.

%d bloggers liken dit: