Cultuur

Q-Park gaat strenger optreden tegen ‘treintjerijden’

By  | 

Automobilisten die zonder te betalen parkeergarages uitrijden worden strenger aangepakt door Q-Park.

“Het is een paar keer bijna fout gegaan. Het moet nu echt stoppen voordat het te laat is.”, aldus directeur van de parkeergarage, Mark van Haasteren.

Treintjerijden

Bij het treintjerijden blijft een parkeerder (die niet heeft betaald) dicht op een betalende voorganger rijden, zodat de slagboom niet sluit. Volgens een schatting van Van Haasteren gebeurt dit circa 15.000 keer per jaar bij de 260 Nederlandse parkeergarages van Q-Park.

Veiligheid

De mislopende inkomsten zijn marginaal, maar het gaat de directeur vooral om de de veiligheid. “Het levert buiten de garages onmiddellijk heel gevaarlijke situaties op. Het merendeel van de garages ligt in binnensteden, daar zijn veel voetgangers, veel fietsers. Mensen zijn er niet op bedacht dat auto’s met hoge snelheid de weg op komen.”, aldus Van Haasteren. “We waren begonnen met daders aan te spreken, maar dat heeft geen effect gehad. We gaan nu mensen opsporen met deurwaarders. Zij krijgen een naheffing en moeten alle kosten betalen, dat kan honderden euro’s zijn. Doe het dus niet, want je krijgt heel dikke rekening.”

Van Haasteren heeft eerder ook aangekaart dat een parkeerder maar liefst 32 keer is gesnapt wegens treintjerijden. De rechter legde de bestuurder een boete van 3196 euro op.

Remedies

De directeur wilt niet aan andere remedies beginnen. Zo was er een idee om overal dubbele slagbomen te plaatsen, maar dat is volgens Van Haasteren alleen maar een nadeel voor de goedwillende klanten.

“We waren begonnen met daders aan te spreken, maar dat heeft geen effect gehad. We gaan nu mensen opsporen met deurwaarders. Zij krijgen een naheffing en moeten alle kosten betalen, dat kan honderden euro’s zijn. Doe het dus niet, want je krijgt heel dikke rekening.”, aldus Monique Pluijm, voorzitter van Vexpan Platform Parkeren Nederland. Zij vergelijkt treintjerijden met tanken zonder te betalen. Bij tanken zonder te betalen weten mensen nu dat ze gepakt kunnen worden. Treintjerijden is volgens Pluijm nog niet bekend genoeg om de mensen er van bewust te maken dat daar ook consequenties aan vast zitten.

Video treintjerijden

%d bloggers liken dit: