Buitenland

Energie opwekken door gebouwen

By  | 

Energie opwekken kan al met zonnepanelen en windmolens. Ook auto’s konden op een duurzame manier worden gebruikt door elektrisch te rijden. Maar nu heeft ondernemer Tom Struij ervoor gezorgd dat ook zijn kantoorpand energie op kan wekken. Dit doet hij in Alblasserdam door middel van kantoorgevels. De overheid streeft er ook naar dat kantoorgebouwen energie neutraler worden. Ze verbruiken erg veel energie en dit moet worden gecompenseerd.

Energie opwekken met kantoorgevels

Het kantoorpand in Alblasserdam waarin Mondial Movers is gevestigd, heeft een grote glazen gevel. Directeur van het verhuisbedrijf, Tom Struij, merkte op dat het door deze gevel erg warm kon worden in het pand. Gezien hij al deed aan alle eerder genoemde voorbeelden van energiebesparing, wilde hij ook graag hiervan gebruik maken. Hij wilde de warmte in het gebouw gebruiken in zijn voordeel, maar wist enkel nog niet hoe.

Door het bezoeken van een energiebeurs kwam hij in aanraking met Wellsun. Een bedrijf dat Lumiduct had ontwikkeld. Lumiduct is een zonnepaneel die licht doorlaat en meedraait met de zon. En het belangrijkste is dus dat de panelen energie kunnen opwekken. Meer dan genoeg om het hele pand te voorzien van schone energie. Struij denkt erover na om de overige energie te stoppen in zijn nieuwe elektrische auto’s.

Overheidsregels

Mondial Movers is op eigen initiatief begonnen met het verduurzamen van het gebouw. Maar de overheid vind dat alle kantoorpanden dit moeten gaan doen. Voor het jaar 2023 mogen kantoorpanden niet lager meer scoren dan een C. Dit is niet moeilijk voor gebouwen die een scoren halen van een D, E of F. Deze hoeven enkel aanpassingen te doen aan een aantal installaties in het pand, zoals verlichting. Voor panden die slechter scoren, worden grotere aanpassingen gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan glas- of dakisolatie.

De overheid heeft voor ogen dat in 2050 alle bedrijfspanden en huishoudens hun eigen energie kunnen opwekken.

%d bloggers liken dit: