Buitenland

China en VS over de handelsoorlog

By  | 

De Amerikaanse en Chinese regeringsvertegenwoordigers ontmoeten elkaar maandag en dinsdag in de Chinese hoofdstad Peking. Dit gebeurt met een doel om een oplossing te voor de conflicten die nu aan de gang zijn. Hoe waarschijnlijk is het dat er een oplossing komt en wat staat er allemaal op het spel?

                    

 

Al maanden sleept er nu een handelsoorlog aan de gang tussen de Verenigde Staten en China. In 2018 hebben de twee landen elkaar importheffingen opgelegd ter waarde van honderden miljarden dollars.

 

In december heeft de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping een wapenstilstand afgesloten van negentig dagen. Er worden geen nieuwe importheffingen tot 1 maart 2019 opgelegd en beide partijen zetten zich in om in deze periode tot een akkoord te komen.

 

Hoe is het begonnen?

Een jaar geleden begon er importheffingen te komen op zonnepanelen en wasmachines uit China. Vervolgens in maart kondigde Trump aan dat er invoer heffingen komen van 25 procent op staat en 10 procent op aluminium uit het buitenland.

 

Hier bleef het niet bij en er kwamen nog extra importheffingen op producten afkomstig uit de Chinese luchtvaart-,technologie- en energiesector. Dit heeft de Amerikaanse president opgelegd als een vergelding voor de ‘diefstal’ van technologie en ideeën van Amerika door Chinese bedrijven.

 

China antwoorden hiermee terug door hogere importtarieven op 120 Amerikaanse goederen te leggen. Waaronder fruit, wijn, stalen pijpen en varkensvlees.

 

Waar praten beide partijen nu over in Peking?

Er zal vooral over de hete hangijzers worden gepraat zoals intellectueel eigendom, de tarifaire en niet-tarifaire handelsrestricties door de vertegenwoordigers. Daarnaast zullen ook meer specifieke gebieden worden besproken, zoals industrie en landbouw.

 

“De Chinese importtarieven zijn hoger dan de Amerikaanse, dat moet meer in evenwicht komen. Het is een scala aan onderwerpen dat op tafel ligt, wat duidelijk maakt hoe moeilijk het zal worden om voor 1 maart tot een alomvattende oplossing te komen”, zegt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING.

 

Senior econoom Hugo Erken van de Rabobank stelt dat er alleen over technische zaken gesproken wordt in dit stadium. Om te kijken op welk vlak ze tot nader elkaar komen. “Er kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over bepaalde producten die Chinezen gaan importeren. Vanwege de volatiliteit op de financiële markten zullen er waarschijnlijk alleen positieve geluiden naar buiten komen. Trump is gebaat bij wat succesjes.”

 

 

%d bloggers liken dit: