Binnenland

Verpleegkundigen onder hoge druk

By  | 

Verpleegkundigen werken onder een steeds hogere werkdruk. Vorige week werd er nog geprotesteerd tegen de hoge werkdruk van de docenten in het basisonderwijs. Nu is het de beurt aan de verpleegkundigen.

Verpleegkundigen hebben teveel stress

Een peiling die werd gehouden onder de verpleegkundigen bracht aan het licht dat 75 procent van de het personeel barstte van de stress. Naast de normale werkzaamheden zijn de mensen in de zorg vaak te veel tijd kwijt aan extra klusjes. Dit zijn dingen als administratieve werkzaamheden, maar ook taken als het reinigen van rolstoelen en het strooien van zout.

De verzorgers trekken het niet meer. De peiling die werd gehouden onder 17.000 leden van beroepsvereniging V&VN bracht dit naar voren. Ze doen vaak het werk dat normaal door 2 werknemers zou moeten worden gedaan en kunnen bijna geen dag vrij nemen. Dit resulteert in gezondheidsklachten en vermoeidheidsverschijnselen. Hierdoor wordt de kwaliteit steeds minder en in de zorg kan dit soms gaan om leven en dood. Stel bijvoorbeeld dat een patiënt de verkeerde medicijnen binnenkrijgt omdat de verzorger niet meer fit is in zijn lijf.

Bezuinigingen

Door de bezuinigingen met name in verpleeghuizen op ondersteunende diensten, komen deze diensten nu vooral te liggen bij de verzorgers zelf. Denk hierbij vooral aan klusjesmannen, schoonmakers en een receptionist.

Patiënten moeten daarom te lang wachten op hulp en de veiligheid van de patiënten komt onder druk te staan. Naast foute medicatie, wordt er ook steeds minder hygiënisch gewerkt. Door de hoge werkdruk denkt 11 procent van de verzorgers erover om te stoppen en 31 procent is nog aan het twijfelen. Het nieuwe kabinet wilt er dan ook alles aan doen om deze mensen over te halen om te blijven. Daarnaast zijn ze van plan om meer mensen aan te trekken om in de zorg te komen werken. Op het moment staan er al 25.000 vacatures open in de zorg.

%d bloggers liken dit: