Binnenland

Record stijging in omzet horeca

By  | 

Totale Horeca

Afgelopen dinsdag heeft het CBS cijfers uitgebracht waarin te zien was dat de Horeca in Nederland het het afgelopen jaar ontzettend goed gedaan heeft. De hotels, restaurants, kroegen, cafés en snackbars hebben in het laatste kwartaal bijna 1% meer omzet behaald dan het kwartaal ervoor. Dat lijkt natuurlijk een te verwaarlozen groei. Echter is er over het gehele jaar ten opzichte van 2015 een stijging in de omzet plaats gevonden van ruim 6,5%. Wetende dat de omzetten de afgelopen 4 jaar achter elkaar door gestegen zijn is dat natuurlijk wederom een mooi resultaat.Niet alleen de omzet is gestegen, maar ook zien we een toename in het aantal geboekte hotelkamers en het aantal afgenomen consumpties.

Snackbars

De snackbars hebben het het laatste kwartaal van 2016 het beste gedaan. Zij zorgden gezamenlijk voor ruim 10% stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een echte reden voor deze toename is moeilijk vast te stellen. Het zal vast iets te maken hebben met de goede voornemens voor 2017. De laatste maandjes nog even lekker misbruiken om een vette hap te halen en vanaf 1 januari weer met een schone lei beginnen.

Hotels

Het aantal overnachtingen in hotels groeide weliswaar minder, maar nog steeds met een mooi percentage. Opvallend is dat deze groei niet alleen afkomstig is van meer buitenlandse bezoekers. We zien juist ook een toename in Nederlanders die een hotelovernachting in eigen land boeken. Reden hiervoor zou kunnen zijn dat de gemiddelde Nederlander iets meer te besteden heeft. Zodoende hebben zij ruimte voor dit soort binnenlandse uitstapjes.

Restaurants

De omzet binnen restaurants liet het laatste kwartaal een lichte daling zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Wellicht zijn zij juist de dupe geworden van de omzetgroei bij de snackbars. Echter hebben de restaurants over het gehele jaar een groei in de winst laten zien van gemiddeld 6%.

We kunnen dus stellen dat het goed gaat met de Nederlandse horeca. Het nieuwe jaar is al bijna 2 maanden oud, dus we wachten in spanning af hoe deze ontwikkelingen zich in 2017 voort zetten.

%d bloggers liken dit: