Binnenland

Consumenten vertrouwen op het moment erg laag, is dit erg?

By  | 

Het consumentenvertrouwen is sinds zeven jaar nog nooit zo erg gedaald. Met 8 punten daalde de stemming onder consumenten naar 1 punt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Wat kan je hier onder verstaan? En moeten wij ons zorgen maken?

 

Deze stand van 1 punt ligt nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat is -3. De hoogst gemeten stand werd in januari 2000 met 36 punten, in maart 2013 is het voorlopige dieptepunt met -41 punten.

Van het consumentenvertrouwen is dit de zesde daling op rij. De indicator kwam in augustus 2018 nog uit op 21. In januari oordeelde de consumenten een stuk minder positief over het economische klimaat. Hun koopbereidheid schatten zij laag in.

 

Voorspellende consumptiewaarde

“Het consumentenvertrouwen kan een redelijke voorspellende factor zijn voor de consumptie van huishoudens, wanneer er over een lange periode wordt bekeken”. Zegt macro-econoom Nederland Marcel Klok van ING. “Andere factoren spelen ook een rol mee, zoals de arbeidsmarkt en het vermogen van consumenten.”

 

Ongeveer een derde aan bruto binnenlands product (bbp) komt van de consumptie van huishoudens. De consumptie nam afgelopen november met 2 procent toe ten opzichte van een jaar geleden. Dit is alleen maanden geleden.

 

De omstandigheden zijn volgens het CBS voor de consumptie in januari minder gunstig dan in november.

“Er wordt steeds meer uitgeven door huishoudens, maar het tempo ligt laag. Dit zie je terug als een geheel in de economie”, zegt Klok. “Er wordt veel gelezen over de wereldeconomie door consumenten, de Brexit en de handelsoorlog en worden wat voorzichtiger. De handelskoersen hebben daarnaast een slecht jaar gehad, energie wat duurder wordt en is de btw omhooggegaan”.

 

Vijf deelindicatoren

Het cijfer wat het consumenten vertrouwen weergeeft, bestaat uit vijf deelindicatoren. Er wordt gevraagd naar hun oordeel over hun eigen financiële situatie in de laatste en aankomende twaalf maanden.

 

Het CBS vraagt ook of ze het een goed moment vinden voor grote aankopen te doen en wat zij vinden van de economische situatie van de afgelopen en aankomende twaalf maanden.

%d bloggers liken dit: