Binnenland

Blockchain ingezet door gemeenten

By  | 

In Zuidhorn, een gemeente in Groningen, wordt vandaag door de burgemeester en wethouders besloten of er gebruik wordt gemaakt van blockchain. Deze techniek kan dé oplossing zijn voor de groeiende bureaucratie.

De interesse in blockchain is steeds meer aan het groeien. De techniek is vooral bekend als het systeem achter Bitcoin en andere cryptocurrency. Veel Nederlandse gemeenten zien ook mogelijkheden in de techniek, om meer processen eenvoudiger te automatiseren.

De steeds populairder wordende techniek kan het best worden vergeleken met een grootboek van bijvoorbeeld een bank. Het is dus een lijst waarin mutaties vermeld staan. Bij een bank is deze lijst echter in het bezit van één bedrijf, bij een blockchain is deze lijst openbaar en iedereen kan hem aanpassen, zonder dat er toestemming nodig is van bijvoorbeeld een bank. De lijst is alleen zo gemaakt, dat er alleen regels toegevoegd kunnen worden door personen die in de ‘ketting’ zitten. Ook kunnen eerdere regels niet worden aangepast. Het is dus te vergelijken met een soort openbare Excel lijst, waarin alleen nieuwe cellen kunnen worden toegevoegd. De lijst wordt constant geüpdatet en gesynchroniseerd.

Blockchain-experts aan de slag bij gemeenten

De gemeente Zuidhorn zette in januari een vacature voor een blockchain-expert online. Maarten Velthuijs reageerde hierop en kwam uiteindelijk bij de gemeente terecht. Hij kreeg toestemming om mee te doen aan de Dutch Blockchain Hackathon en stelde een internationaal team samen. Velthuijs en zijn team wonnen in de categorie ‘Reinventing government’. Vandaag wordt er besloten of Zuidhorn de technologie gaat toepassen. Wanneer er voor de technologie wordt gestemd, kan Velthuijs zijn plannen daadwerkelijk uitvoeren.

Blockchain Pilots experimenteert al langer bij gemeenten. Koen Hartog, deelnemer aan dit initiatief, geeft een voorbeeld van een toepassing. Stel dat een lantaarnpaal behoefte heeft aan onderhoud. De lantaarnpaal kan dan door middel van blockchain contact opnemen met een aannemer, de aannemer vervolgens betalen en controleren of het onderhoud het probleem heeft opgelost. Dit neemt erg veel werkt uit handen van ambtenaren. Er komt veel minder papierwerk aan te pas en de ambtenaar hoeft niet te controleren of de lantaarnpaal is gerepareerd.

%d bloggers liken dit: