Bedrijven

Van gas afstappen gaat consument honderden euro’s kosten

By  | 

Wanneer consumenten van gas willen afstappen gaat dat hen honderden euro’s kosten. Dit zijn de kosten voor de verwijdering en afsluiting van de gasmeter, stelt consumentenprogramma Radar.

Afhangend van het type woning, kunnen de kosten flink uiteenlopen. Voor laagbouwwoningen liggen de kosten een stuk hoger om van gas af te stappen dan bij hoogbouwwoningen.

De prijzen liggen voor een laagbouwwoning het hoogst bij netbeheerder Stedin: 771,20 euro, hierna krijg je Enexis met 732,05 euro. De goedkoopste is Rendo en rekent voor het verwijderen van een gasmeter 407,77 euro.

Bij hoogbouw worden er lagere kosten gerekend. Hierin is Stedin juist de goedkoopste en rekent 92,29 euro. Rendo is het duurst en vraagt hiervoor 407,77 euro. Liander vraag 366,12 euro, Enduris 266,20 euro en Coteq 244,36 euro.

 

Kiezen tussen netbeheerders

Consumenten hebben niet de macht om te mogen kiezen tussen de netbeheerders. Dus kiezen voor een goedkopere optie kan niet.

In een reactie tegen Radar zegt Brancheorganisatie Netbeheer Nederland dat de prijsverschillen zijn gekomen omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden. “Sommige netbeheerders bezitten veel stedelijk gebied, anderen meer landelijk gebied”, verteld de brancheorganisatie.

 

Verzegelen van gasaansluiting kortetermijnoplossing

Consumenten die willen stoppen met gas gebruiken, maar de gasmeter niet willen verwijderen kunnen kiezen uit andere opties. De gasaansluitingen kunnen ook worden verzegeld of je besluit gewoon dat je geen gas meer gaat gebruiken.

Bij een verzegeling van de afsluiting wordt er een slot op de aansluiting geplaatst en is het niet meer mogelijk om gas te gebruiken. “in verband met veiligheid doen we niet voor langer dan 12 twaalf maanden”, stelt Netbeheer Nederland tegen Radar. Wanneer een consument besluit om te stoppen met gebruik van gas, dan betaald diegene nog wel steeds leverancierskosten.

%d bloggers liken dit: