Bedrijven

Einde aan maandenlange stakingsgolf, eindelijk akkoord over cao

By  | 

De werkgevers en vakbonden in de metaalsector zijn tot een akkoord gekomen over een nieuwe cao. Dit hebben de onderhandelde partijen afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

 

Na een maandenlange stakingsgolf bij tal van metaalbedrijven, zoals Fokker, VDL Nedcar, ASML en DAF. Is er nu eindelijk een overeenkomst gekomen. De cao Metalektro geldt voor zo’n 150.000 werknemers.

 

Het gaat om een principeovereenkomst. Er moeten nog wel ingestemd worden door de achterban van de vakbonden, FNV, CNV, De Unie en VHP2 met het onderhandelingsresultaat.

 

Er staat in het akkoord dat er een loonsverhoging komt die in drie stappen moet worden uitgevoerd. Werknemers krijgen per 1 februari 3,5 procent meer loon erbij. In het augustus komt daar ook nog eens 58 euro bruto bij en als laatste nog 116 euro bruto in het begin van 2020.

 

Hierbij krijgen minimaal drieduizend uitzendkrachten een vaste baan. Er zijn ook afspraken gemaakt voor de oudere werknemers om korter te laten werken zonder dat de pensioenrechten weg gaan.

 

Stakingen sinds vorig jaar juni

Sinds vorig jaar juni had de metaalsector al te kampen met stakingen. Tot vrijdagochtend waren er nog werknemers in actie onder andere Scania. Werkgevers verweten de actievoerders dat zij onverantwoord bezig te zijn met de stakingen. De bonden klaagden over gebrek aan toegefelijkheid bij werkgevers.

 

In november begon de situatie te verharden. FME riep de hulp in van de politie bij een vakbondsactie in het kantoor van de werkgeversorganisatie.

 

Vorige maand werd er bij de rechter nog gedwongen door VDL Nedcar op een verbod van stakingen. De acties brachten de werkgelegenheid bij de Limburgse autofabriek in gevaar. Chipmachinemaker ASML begon te overwegen om een eigen cao op te zetten vanuit ongeduld om de voortdurende patstelling.

 

“De totstandkoming was erg moeizaam. We kunnen nu verder maar het heeft een impact gehad op bedrijven en medewerkers”, zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van FME dan ook over de deal.

 

Voor de FNV is de overeenkomst juist het bewijs dat staken loont. “Het akkoord zou er nooit zijn gekomen zonder dat er vele tienduizend stakers die trots zijn op hun sector en hun werk”. Aldus onderhandelaar Petra Bolster

 

%d bloggers liken dit: