Tech

Volvo stapt over van brandstof op elektriciteit

By  | 

Volvo maakt bekend dat zij de reguliere benzine en dieselmotor gaan uitfaseren. Zij zijn het eerste bedrijf dat de volledige overstap gaat maken. Volvo wil hiermee een einde maken aan auto’s die op een enkele verbrandingsmotor lopen.

Deze stap klinkt revolutionair, maar is iets minder indrukwekkend dan het lijkt. Volvo brengt vergeleken met andere premium fabrikanten minder nieuwe auto’s uit. Fabrikanten als Volkswagen zouden veel meer moeite hebben met een vergelijkbare stap, omdat zij veel verschillende modellen in veel verschillende prijscategorieën uitbrengen. Daarbij komt dat de bestaande modellen na 2019 ook nog met verbrandingsmotor worden geleverd. Het is echter wel een gedurfde stap die een impact heeft in de autowereld.

Het lijkt er op dat het Chinese Geely, dat Volvo in 2010 overnam, voor een groot deel verantwoordelijk is voor de stap. Geely produceert niet alleen auto’s, maar ook autobatterijen. Ook worden er steeds meer maatregelen genomen door de Chinese overheid om verbrandingsmotoren te laten verdwijnen. Aangezien Volvo graag wil groeien op de Chinese markt, is het verstandig om deze stap te zetten. De resultaten van de laatste jaren zijn goed. Zowel in China als in de Verenigde Staten groeit het merk flink.

Volvo zorgt voor stap in de goede richting

Of de uitspraak van Volvo nou veel impact gaat hebben of niet, de doorbraak van elektrische auto’s gaat steeds sneller. Volkswagen bleef voorheen wat achter op dit gebied, maar onlangs maakte zij bekend 9 miljard in elektrisch rijden willen investeren. Ook BMW en Toyota zetten steeds meer in op de auto’s op stroom. Laatstgenoemde is van plan om vanaf 2020 volledig elektrische auto’s in massaproductie te nemen.

Hoewel er stappen in de goede richting gezet worden, zijn we er nog lang niet. Momenteel rijden er ongeveer 2 miljoen elektrische auto’s rond. Een derde daarvan rijdt in China. Volgens experts zullen pas in 2040 meer dan de helft van de verkochte auto’s elektrisch zijn. In Frankrijk moet dit sneller gaan. Gisteren werd bekendgemaakt dat de verbrandingsmotor per 2040 niet meer wordt toegestaan.

%d bloggers liken dit: