Tech

Nanotechnologie in de gezondheidszorg

By  | 

Nanotechnologie is volop in ontwikkeling. En Chinese onderzoekers zijn nu aan het kijken naar manieren om deze technologie toe te passen in de gezondheidszorg. Het idee is om een klein robotje medicijnen te laten vervoeren door het menselijk lichaam, naar de plek waar deze medicijnen nodig zijn.  Tot nu toe hadden de robotjes teveel tijd nodig om de medicijnen te vervoeren. Maar nu is het Chinese onderzoekers gelukt om de stukjes nanotechnologie sneller te laten bewegen. Maar hoe?

Nanotechnologie doet borstcrawl

Omdat de robotjes zich zwemmend een weg moesten banen door de menselijke bloedvaten, begonnen de wetenschappers te denken aan de snelste manier van zwemmen. César Cielo in het bezit van het wereldrecord langebaan zwemmen op de 50 meter, deed dit met de borstcrawl. Onderzoekers van de technische universiteit in Harbin (China) hebben dit idee toegepast op de nanotechnologie. Met twee roterende magnetische armen kan het vijf micrometer grote botje zich nu snel genoeg voortbewegen. Tot nu toe hadden veel van de prototypen problemen met het voortbewegen in dikker bloed of wanneer ze tegen de stroming in moesten bewegen.

In de praktijk

Na de Chinese ontdekking kan het robotje zich voortbewegen met een snelheid van 5,5 micrometer per seconde. Dit klinkt langzaam, maar dit is wel al sneller dan zijn eigen lengte. Het kan nog heel lang duren voordat dit stukje nanotechnologie kan worden toegepast in de praktijk. In de toekomst moet het robotje namelijk wel twaalf keer zijn lichaamslengte per seconden kunnen halen.

Daarnaast moet er eerst een afbreekbare versie worden gemaakt. Het model is gemaakt van nikkel en is dus niet afbreekbaar in het menselijk lichaam. J. van Hest van het TU Eindhoven denkt dat het nog wel tien jaar kan duren voordat de nanotechnologie kan worden toegepast. Het robotje moet namelijk in staat zijn om cellen in het lichaam te herkennen om zich zo zelfstandig een weg te kunnen banen door het menselijk lichaam. Van Hest denkt dan ook dat de robotjes vooral kunnen worden gebruikt voor diagnostiek. Ze zwemmen dan constant door het lichaam om van alles en nog wat te controleren.

%d bloggers liken dit: