Economie

Bitcoin splits voorlopig niet en stijgt flink

By  | 

Het leek er lange tijd op dat er een splitsing zou komen in de wereld van Bitcoin. Voorlopig lijkt deze splitsing echter geen werkelijkheid te worden. In november is er een nieuwe mogelijkheid voor een eventuele splitsing.

Er is onder de gebruikers en handelaren van Bitcoins al een lagere tijd een tweestrijd gaande. Er is een groep die graag wil dat de blockchain wordt aangepast. De blockchain is de technologie die achter de cryptocurrency zit. Momenteel is de blockchain vrij traag. Het voltooien van een transactie kost op dit moment ongeveer een half uur. De tegenstanders willen niet dat er een nieuwe Bitcoin technologie komt, omdat het onduidelijk is wie er allemaal over zullen stappen.

Omdat er dus twee groepen zijn, met verschillende meningen, leek het er lange tijd op dat er twee verschillende soorten Bitcoin zouden komen. Dit gaat voorlopig nog niet gebeuren, omdat de twee groepen tot een andere oplossing zijn gekomen. Er is een alternatief voorstel gekomen waarbij de transacties wel wat sneller worden, maar de veranderingen zijn minder extreem dan bij het eerdere voorstel.

Bitcoin stijgt van 1600 naar 2400

Zo’n voorstel heet een Bitcoin Improvement Proposal (BIP). Het nieuwe BIP zorgt ervoor dat de regels van een betalingsopdracht minder ruimte innemen. Per transactie wordt er gebruik gemaakt van een betalingsblok, dat momenteel 1MB groot is. Omdat dit voorstel nu geaccepteerd is, wordt de Bitcoin niet opgesplitst. De waarde steeg als gevolg hiervan in het afgelopen weekend van 1600 euro naar 2400 euro per Bitcoin.

In november wordt er een nieuw besluit genomen over de toekomst van het digitale betaalmiddel. De betalingsblokken worden dan 2MB in plaats van 1MB. Het is dan afwachten hoeveel gebruikers en miners er overstappen naar de grotere Bitcoin. Vooral de keuze van de miners is erg belangrijk. Zij zetten krachtige computers in om nieuwe Bitcoins te verdienen. In ruil daarvoor moeten zij het transactieproces ondersteunen. Bij Etherium, een andere cryptocurrency, was er al eerder een vergelijkbare splitsing. Daar is de oude variant nu nog ruim 1,5 miljard dollar waard.

%d bloggers liken dit: