Recht

Loyens & Loeff compenseert fraude

By  | 

Loyens & Loeff, advocaten- en advieskantoor in Amsterdam, heeft in 2014 miljoenen euro’s betaald ter compensatie van de schade die is opgelopen bij vier stichtingen voor goede doelen. Een toenmalige partner, René V., en zijn kompaan hadden de schade aangericht. Dit blijkt uit een onderzoek van Het Financieel Dagblad.

Verduistering

René V. was vanaf 1997 betrokken bij de oprichting van verschillende stichtingen voor goede doelen. Hij fungeerde als fiscaal adviseur en was ook voorzitter van de stichtingsbesturen. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij 6,6 miljoen euro van de stichtingen hebben verduisterd. Hij deed dit door facturen van Loyens & Loeff bij de stichtingen in te dienen. Tevens zou mede-bestuurden en penningmeester Peter G. geld van de stichtingen hebben ontvreemd. Volgens het Openbaar Ministerie stal Peter G. 2,1 miljoen euro.

Opgelost

Bij vier stichtingen is de fraude gepleegd. Deze stichtingen zijn inmiddels opgegaan in de stichting Dioraphte. De huidige voorzitter van Dioraphte laat weten dat de kwestie naar tevredenheid is opgelost door de regeling van Loyens & Loeff.

Belastingdienst

In 2012 kwam de fraude aan het licht. De Belastingdienst deed toen een boekenonderzoek bij de vier stichtingen. Bij de controleurs van de Belastingdienst viel op dat René V. aanzienlijke bedragen in rekening bracht. De Fiod werd tevens ingeschakeld door de Belastingdienst. Na de ontdekking in 2013 nam het advocatenkantoor per direct afscheid van René V.

Het OM vroeg de rechtbank om het bestuur van de stichtingen te schorsen.

Beslag woningen

De partner-bv van René V. is nog steeds gevestigd op het adres van het advocatenkantoor in Amsterdam. Dit is volgens de woordvoerder bekend en de advocaat van de oud-partner is gesommeerd om dit te wijzigen.

In februari dit jaar heeft het OM voor bijna 6 miljoen euro beslag gelegd op woningen van René V. en Peter G. De advocaat van Peter G. zegt dat de verwijten die het OM maakt niet terecht zijn. René V. en zijn advocaat hebben nog niks naar buiten gebracht.

Deze zomer staan de ex-partner en zijn kompaan voor de rechtbank.

 

%d bloggers liken dit: