Politiek

Trump zegt: ‘Kans op conflict met Noord-Korea’

By  | 

Volgens president Donald Trump, die zijn 100e dag in het Witte Huis nadert, zouden we wel eens in een groot conflict met Noord-Korea kunnen raken. De president zei dit donderdag in een interview met persbureau Reuters. De Amerikaanse president wilt liever een diplomatieke oplossing voor een crisis die al ‘talloze presidenten in de greep heeft gehouden’. Echter is deze oplossing niet eenvoudig zegt de president. Een militaire ingreep sluit hij niet uit.

Donderdagochtend kondigde de Verenigde Staten aan de economische sancties tegen Noord-Korea op te voeren. Het land wil meer diplomatieke druk uitoefenen om het land te dwingen zijn nucleaire tests te stoppen. De Verenigde Staten staat wel open voor onderhandelingen liet Rex Tillerson van buitenlandse zaken weten.

Militaire ingreep

De spanning tussen Noord-Korea en zijn buurlanden (en de Verenigde staten) is toegenomen. Zowel Noord-Korea als de Verenigde Staten dreigden met militair ingrijpen. Noord-Korea zegt echter niet te gaan stoppen met de militaire ingreep en waarschuwt het Amerikaanse vliegdekschip, dat dichtbij de Noord-Koreaanse wateren ligt, tot zinken wilt brengen. Ook ligt er een Amerikaanse onderzeeër in het water klaar om eventueel in te grijpen. Eerder werd een Amerikaanse burger gearresteerd.

Trump prees onlangs de Chinese president Xi die een positie inneemt tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De Amerikaanse president noemde Xi ‘een goede man’ met hart voor zijn land. China reageerde positief op de verklaring van donderdag. De Amerikaanse president hoopt dat Xi druk blijft oefenen op Kim Jong Un.

Carter

Oud president Jimmy Carter had eerder deze week zijn zorgen uitgesproken over de verharde positie van de Verenigde Staten tegenover het nucleaire programma van Noord-Korea. Het Witte Huis verzocht Carter geen toenadering te zoeken die de politieke druk op het Noord-Koreaanse regime zou kunnen verstoren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen om over Noord-Korea te praten.

 

 

%d bloggers liken dit: