Politiek

De consument heeft meer kosten door staaloorlog

By  | 

Uit de afgelopen periode is gebleken dat consumenten flink meer geld moeten neerleggen om een auto te kopen. Dit geldt overigens niet alleen voor auto’s, maar voor alles waar staal in is verwerkt. Denk aan keukenapparatuur, kabels maar ook blikjes. De oorzaak hiervan is dat president Trump donderdag heeft aangekondigd dat er importheffingen worden gehanteerd op staal. Door de reactie van de president zullen de wereldwijde prijzen van staal stijgen.

Wat denken de analisten?

Dat de prijzen zullen stijgen is volgens analisten de verwachting. De heffing op staal en aluminium geldt voor alle landen, dus niet alleen voor de Chinezen. Het vervolg hiervan is dat de inkoop voor bewerkers van deze grondstof verhoogd wordt, wat zich laat doorrekenen naar de consument. De grootste handelaars denken momenteel aan verhuizen naar strategische locaties in de VS zodat zij de heffingen kunnen ontlopen. Dit zorgt voor meer werk gelegenheid binnen de Verenigde Staten. Volgens analisten zullen de effecten van de heffingen niet meteen hard aankomen. Volgens Trump is deze regeling alleen getroffen om er voor te zorgen dat de Amerikaanse arbeiders beschermd worden tegen de belachelijk lage prijzen waarvoor Azië hun producten in de verkoop doen. Overigens is Amerika niet de enige die zo’n regeling heeft getroffen, Europa heeft er zelf ook één.

Importheffing steun

Overigens is het plan nog niet direct actief. Er heerst enige onzekerheid of Trump genoeg steun zal krijgen om de importheffingen door te drukken. Wat opvallend is, is dat de Democraten zich kunnen vinden met het plan van Trump, iets wat tegen de verwachtingen in was. De voorman van de Republikeinen is overigens sterk tegen de heffingen, hij denkt dat dit een handelsoorlog zal veroorzaken, dit is iets waar de Amerikanen op dit moment niet op zitten te wachten.
Op de beurs heeft dit vraagstuk overigens flinke koersbewegingen opgeleverd voor bedrijven die handelen in deze grondstof, zij wonnen gemiddeld 6%, maar anderen moesten ook flink inleveren.

%d bloggers liken dit: