Internet

Netflix en Spotify binnenkort ook te gebruiken buiten de grens

By  | 

Mensen met een abonnement op Netflix, Spotify, Deezer of een andere online dienst kan binnenkort in het buitenland zonder problemen streamen. Men kan genieten van zijn favoriete films, muziek of games waar hij ook naar toegaat. Het Europees Parlement heeft vandaag de regels over het meenemen van van digitale rechten goedgekeurd.

In de meeste gevallen krijgen internetgebruikers dit bericht als ze iets willen streamen via een dienst in het buitenland: ‘Deze inhoud is niet beschikbaar.’ Deze mensen hebben een abonnement van een dienst als Netflix of Spotify, maar kunnen dat niet gebruiken buiten de Nederlandse grens.

Volgend jaar

Vanaf 2018 gaat daar een verandering in komen. Voor mensen die voor een periode in het buitenland is, of het nou voor vakantie, werk of studie is, kan gebruik maken van zijn betalend abonnement. Het Europees Parlement heeft het akkoord daarvoor goedgekeurd.

De regels gaan wellicht in de loop van 2018 in gaan. Dienstverleners die hun dienst gratis aanbieden, zoals NPO, kunnen ervoor kiezen of hun materiaal over de grens beschikbaar blijft.

Steeds meer gebruik smartdevices

Door het toenemend gebruik van smartphones en tablets maakt het steeds lastiger omtrent de digitale rechten. “De problematiek treft wel degelijk veel mensen: enkel in Vlaanderen beschikken al meer dan 600.000 mensen over een Netflix-abonnement”, aldus Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt.

Nog net geen helft van de internetgebruikers kijkt, luistert en gamet online. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Er wordt verwacht dat dat de diensten online nog populairder gaan worden. Dit heeft mede te maken met de afschaffing van de roamingkosten op 15 juli.

D66

Volgens D66’er Marietje Schaake is dit een mooie stap. “Dit is pas een eerste stap in de opmars naar een Europese digitale markt. Er zijn nog te veel beperkingen waardoor je nu bijvoorbeeld op YouTube weinig kan bekijken. In het Europees Parlement blijft D66 aandringen op het aanpakken van deze geoblocking-maatregelen, waarbij bedrijven hun content blokkeren op basis van de plaats waar je je op dat moment bevindt. Europa moet volop aan de bak om die beperkingen weg te werken.”

 

Lees meer nieuws op Zakelijk Dagblad.

%d bloggers liken dit: