Binnenland

Woningen worden in juni weer vaker verkocht

By  | 

Vergeleken met vorig jaar, is het aantal verkochte woningen Nederland in juni meer dan 21 procent gestegen met vorig jaar. Het totale aantal woningen dat een nieuwe eigenaar heeft gekregen, kwam in juni neer op 21.686.

Vergeleken met de maand mei was er sprake van een stijging van 8,5 procent. Voor alle typen woningen was er sprake van een stijging. Er waren echter wel grote verschillen. Zo was de groei van de verkoop van vrijstaande huizen veel groter dan de groei van de verkoop van appartementen. De verkoop van de vrijstaande woningen was liefst 42,3 procent meer dan in juni van 2016. De toename van de verkoop van de appartementen bedroeg 12,7 procent.

Cijfers woningen NVM en Kadaster verschillen

Dit blijkt uit de cijfers die het Kadaster maandag publiceerde. Afgelopen week meldde makelaarsvereniging NVM dat er in het eerste kwartaal van 2017 een kleine 57 duizend woningen zijn verkocht. Dit was een kleine daling ten opzichten van het jaar daarvoor. De cijfers van het NVM en het Kadaster zijn niet het zelfde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de manier van registreren. De NVM gebruikt het moment dat een koopcontract getekend wordt als meetmoment. Het Kadaster baseert daarentegen de gegevens op het moment dat een verkoop wordt vastgelegd door de notaris.

De NVM waarschuwde vorige week al dat de woningmarkt op slot dreigt te raken. Er is volgens hen sprake van een toenemende krapte omdat het aantal aangeboden huizen afneemt. De gemiddelde prijs van een woning stijgt hierdoor. Het aantal transacties stagneert juist.

Per provincie zijn er volgens de cijfers van het Kadaster ook grote verschillen aanwezig. Zo steeg het aantal verkochte woningen, vergeleken met vorig jaar, in Zeeland het hardst met 36,1 procent. In Noord-Holland steeg het aantal verkochte woningen het minst, namelijk 3,1 procent. Vergeleken met mei was er in de provincies Noord-Holland en Flevoland een kleine daling te zien. Ook vergeleken met mei, steeg het aantal in Zeeland het hardst.

%d bloggers liken dit: