Economie

Transportsector groeit mee met economische groei

By  | 

De omzet in de transportsector is meegegroeid met de economische groei in Nederland, dit meldt het CBS. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de omzet in de transportsector met 4,5% gestegen. Deze resultaten zijn gemeten in het tweede kwartaal dit jaar. De economische groei voor dit jaar is begroot op zo een 2,4%. Dit zorgt voor veel vertrouwen bij de transporteurs voor dit jaar. Daarbij komt nog dat de groei van de transportsector het eerste kwartaal al een groei bedroeg van ruim 5% in vergelijking met het eerste kwartaal het jaar ervoor.

Transportsector, waarom groeit hij?

Ten eerste is het zo dat Nederlanders weer meer op dure vakanties gaan. Op Schiphol was dit bijvoorbeeld heel erg terug te zien. Omdat bij een dure vakantie vaak een vliegreis is inbegrepen, had Schiphol het een stuk drukker vergeleken met vorig jaar. De omzet was 5% hoger, aldus het CBS. Alle vliegvelden in Nederland bij elkaar genomen was er een stijging van 11% te zien in de hoeveelheid passagiers.

Tegenwoordig is online aankopen doen de gewoonste zaak van de wereld geworden en kent deze trend nog steeds een sterke groei. Dit maakt dus ook dat de koeriersbedrijven die de online bestelde pakketjes bezorgen, een drukkere periode kende. Zij hebben een groei van 4% meegemaakt. De groei was vooral te zien in het transport van goederen en niet zozeer in het openbaar vervoer. De taxi’s daar en tegen kende dit jaar wel een groei in de omzet, van zo een 3%. Dit is goed nieuws gezien ze de perioden ervoor een daling zagen in de omzet.

Onderzoek CBS

Het onderzoek dat het CBS heeft uitgevoerd, is gedaan door middel van een steekproef. Er kunnen dus geen totale omzetcijfers worden gegeven voor de sector. In de steekproef zijn vrijwel alle grote bedrijven in de sector opgenomen, samen met een aantal klein-en middel grote bedrijven. Al deze bedrijven moesten verplicht meedoen aan de steekproef.

 

 

%d bloggers liken dit: