Buitenland

Vastgoedman staat terecht voor omkoping directeur Google

By  | 

Het Openbaar Ministerie gaat Rudy Stroink vervolgen wegens het omkopen van de directeur van Google. Stroink zou met zijn bedrijf TCN voor 1,7 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald aan de techgigant om zo het datacenter van Google naar de Eemshaven in Groningen te halen.

Naar verluidt moeten Stroink en zijn vrouw Saskia maandag voor de rechtbank verschijnen in Almelo. Daar staan zij terecht op verdenking van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschaap van een criminele organisatie.

Het OM laat weten dat er 1,7 miljoen euro verschuilt is in de bedrijfsadministratie en dat er steekpenningen zijn witgewassen. Verder laten zij weten dat een medewerker van het bedrijf (Google) die het geld heeft ontvangen zich als slachtoffer opstelt. De verdachte transacties vonden plaats tussen 2008 en 2010. De medewerker in het onderzoek is voormalig Google-directeur Simon Tusha. Onder zijn verantwoording werden locaties gekozen voor nieuwe datacentra wereldwijd. Hij zou de verdachte transacties hebben ontvangen van de TCN Groep wat toen onder leiding was van Stroink.

 

Zelfverrijking

Tusha stond eerder dit jaar terecht voor een Amerikaanse rechtbank omdat hij inkomstenbelasting zou hebben ontdoken. In de te lezen processtukken komen onder meer de termen “zelfverrijking” en “aannemen van steekpenningen” voor. Dit zou gaan om tientallen betalingen die TCN verrichtte via tussenpersonen en nepbedrijven op de Bitse Maagdeneilanden en het eiland Dominica en uiteindelijk terechtkwamen bij Tusha.

Tusha gaf tijdens een rechtszaak toe dat hij was omgekocht. Zowel in Nederland als voor 1,5 miljoen dollar in Groot-Brittannië om daar een datacenter te laten bouwen. In de VS is het mogelijk dat hij een celstraf van 5 jaar krijgt.

 

Eemshaven

In de Eemshaven in Groningen bouwt Google drie datacentra. Over 2 weken zal de eerste worden geopend. De minister van Economische Zaken zal op 6 december de datacenter van 600 miljoen dollar openen. In totaal is de investering 1 miljard euro. Naast TCN Groep werden de dochterondernemingen TCN SIG Telehousing Eemshaven en TCN SIG Telehousing Exploitatie ook aangemerkt als verdacht in de corruptieaffaire. Vanaf 2010 bemoeide Stroink zich op papier al minder met de TCN Groep. Het bedrijf ging in 2012 geheel failliet en liet een schuld van 186 miljoen euro na.

%d bloggers liken dit: