Binnenland

Philips verkoopt ledproductiedivisie Lumileds

By  | 

Het is Philips alsnog gelukt om zijn productiedivisie Lumileds te verkopen. Het meerderheidsbelang werd verkocht aan het Amerikaanse Apollo Global Management voor een bedrag van 2 miljard dollar.

In 2015 wou Philips hun Lumileds al verkopen aan het Chinese consortium GO Scale Capital-led. Echter werd deze deal tegen gehouden door de Amerikaanse toezichthouder CFIUS. Volgens hen kon de technologie van Lumileds gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden en dat was een te groot risico. De Nederlandse multinational heeft altijd ontkent dat de technologie zo gebruikt zou kunnen worden.

Eerder contact

Apollo Global Management heeft nader inzien veel minder betaald voor Lumileds dan de Chinezen zouden doen. Hun zouden ook 80,1 procent van de aandelen in bezit krijgen, echter werd er toen 3,3 miljard dollar voor de aandelen gevraagd. Apollo had toen ook belangstelling maar die belangstelling was weer snel weg vanwege de volgens hun te hoge prijs.

De Amerikaanse investeerder kwam later weer terug, ditmaal hadden zij interesse in Philips Lighting, de lichtdivisie van het HealthTech-conglomeraat over te kopen. Maar ook deze keer liep de deal op niets uit omdat, de ceo van Philips Frans van Houten het bod te laag vond.

Elkaar weer gevonden

Toch hebben de twee partijen elkaar weer gevonden. Dit komt onder andere omdat Lumileds slechts een beperkte interesse had op de markt. Ook wisten de Chinese partijen dat zij geen enkele kans van slagen zouden hebben. Tevens gaat het goed met de led-lichten op de Aziatische markt. De kwaliteit van de led-lichten nemen daar sterk toe, een goede positie op de markt met Lumileds is daarom niet gegarandeerd.

1,3 miljard dollar

Doordat de deal met GO Scale Capital niet doorging heeft het Philips een jaar vertraging gekost. Maar ook ontvang Philips veel minder geld dan dat er in de oorspronkelijke deal geweest zou zijn. Nu ontvangen zij 1,3 miljard dollar minder dan voorheen.

 

%d bloggers liken dit: