Economie

Europese Centrale Bank stopt volledig met opkoopbeleid

By  | 

Zoals verwacht stop De Europese Centrale Bank (ECB) definitief met hun opkoopprogramma dat in begin 2016 was gestart. De huidige balans wordt wel op pijl gehouden. Leningen die worden afgelost blijven geïnvesteerd worden in financiële markten.  

 

Daarnaast zegt De ECB, dat de herinvesteringen voor langere periode vol te houden. Wanneer het renteniveau is verhoogd zal de balans worden afgebouwd zegt de bank.

 

Voor nu blijven de rentes op het huidige lage niveau. Wanneer er geld wordt geleend bij de ECB hoeven banken een rente van 0 procent te betalen. Mochten de financiële instellingen geld willen stallen bij de centrale bank, dan rekent de bank een rente van 0,4 procent.

 

Sinds maart 2016 houdt de ECB de rentetarieven al zo laag. 2019 zou het vroegst zijn om de rente te verhogen.

 

Groeiverachtingen

De centrale bank verlaagde verder de groeiverwachtingen voor de eurozone. Het ECB gaat er nu vanuit dat er een economische groei van 1,9 procent plaatsvindt dit jaar. Dit was eerst nog 1,8 procent. De groeiverwachting is voor 2019 verlaagt van 1,8 procent naar 1,7 procent.

 

Voor dit jaar was de inflatieverwachting verhoogd van 1,7 procent naar 1,8 procent, tegelijk is de verwachting van volgend jaar verlaagd van 1,7 procent naar 1,6 procent. Op middellange termijn wilt de ECB de inflatie iets onder de 2 procent krijgen.

 

In een toelichting van Mario Draghi, centralebankpresident, dat er een vertraging te zien is de cijfers van de Europese economie. Er zijn nog steeds stimuleringsmaatregelen nodig ter ondersteuning van de economie.

 

 

2,6 biljoen in de financiële markt

Het opkoopprogramma heeft ervoor gezorgd dat de ECB zo’n 2,6 biljoen euro in de financiële markten heeft gepompt. De bank gebruikte het geld om bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen. Dit zorgde ervoor dat er meer geld in het financiële systeem terecht komt en financiële partijen worden gedwongen hun vermogens ergens andere te stoppen.

De rentes die zo laag waren op spaarrekeningen en ook hypotheken zijn een gevolg geweest van de maatregelingen van de ECB. De rentes gaan niet zo snel stijgen volgens marktkenners.

%d bloggers liken dit: