Cultuur

Werkgevers leren niet van burnouts werknemers

By  | 

Werkgevers blijken weinig te leren van de burnouts van werknemers. Er wordt wel gezocht naar oplossingen om de burnouts te verhelpen, maar niet om het te voorkomen. 

Dit is onderzocht door Kantar Public in opdracht van het Zilveren Kruis.

Positief

Het onderzoek gaf aan dat maar 33 procent van de respondenten aangeeft dat zijn of haar werkgever iets heeft geleerd van hun burnout. Volgens de onderzoekers ontbreekt het aan zelfreflectie bij de werkgevers. “In veel gevallen verandert er namelijk ook maar weinig als mensen eenmaal weer gere-integreerd zijn. Het ontbreekt sommige leidinggevenden nog te veel aan zelfreflectie wanneer iemand uitvalt. Moeten wij onze manier van werken aanpassen? Die vraag stellen werkgevers maar zelden. De burnout wordt vaak onterecht gezien als incident.”, aldus Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie.

De werkgevers zien een burnout als een incident en dat het niet voorkomen kan worden door het werkproces te veranderen.

Coach

Bakker heeft wel een oplossing hiervoor. “De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op een cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie moet veranderen om nieuwe burn-outs te voorkomen.”

Voorkomen kan volgens Bakker door werknemers meer vrijheid, meer afwisseling in het werk of meer feedback te geven. De leidinggevende heeft hier dus een belangrijke rol in om de werknemer weer in goede banen te leiden.

Praten met leidinggevende

Uit het onderzoek is ook gebleken dat burnouts vaak een gevoelig onderwerp is. Veel werknemers gaven namelijk aan dat ze niet met hun baas durven te spreken voor een eventuele terugval. Circa 30 procent van de werknemers die een burnout hebben gehad, zeggen dat ze nooit of nauwelijks erover gehad hebben met hun leidinggevende. Bakker zegt dat het komt doordat mensen bang zijn dat hun positie in gevaar kan komen.

 

 

Meer nieuws op Zakelijk Dagblad.

%d bloggers liken dit: