Buitenland

Verhoging van minimumloon aangevraagd door Macron

By  | 

Er is aan de Franse regering gevraagd voor een verhoging van het minimumloon vanaf 2019. De Franse president Emmanuel Macron heeft dit gevraagd en wilt een stijging van 100 euro per maand.

 

8 tot 10 miljard euro nodig

Gepensioneerden die minder 2.000 euro per maand verdienen, hoeven daarbij volgend jaar toch niet een hogere premie te betalen voor sociale verzekeringen. Tijdens een tv-toespraak maandagavond vertelt Macron dat hij gelooft in een oplossing voor de problemen die zich momenteel afspelen in het land.

Er werd niet ingegaan op hoe de president de toegezegde maatregelen wil bekostigen. De toezeggingen zouden tussen 8 en 10 miljard euro kosten werd verteld op de Franse televisiezender BFM TV. Dit werd berekend door Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor onder meer begrotingszaken.  De afgelopen vier weken zijn er al de zogenoemde ‘gele hesjes’ aan het protesteren. De wekelijkse hoogtepunten van de demonstraties, afgelopen zaterdag, kwamen duizenden mensen af. In Parijs liepen de protesten op sommige plekken flink uit de hand.

Er zijn meer dan zestienhonderd demonstranten gearresteerd afgelopen zaterdag. Daarbij moesten vanwege verwondingen honderden mensen naar het ziekenhuis.

 

Veel woede

De reden voor de demonstraties is tegen het beleid van de Franse regering, de koopkracht zou worden ondermijnt. De aanleiding was hiervoor de belastingverhoging op benzine en diesel. Ondanks dat de maatregel door de grote maatschappelijk ophef met een half jaar is uitgesteld, blijven de protesten aanhouden.

Macron gaf ook aan dat hij het begrijpt dat zijn eerdere uitspraken mensen heeft gekwetst. Hij stelt verder aan dat de woede van het volk diep en gerechtvaardigd is.

Afgelopen maandag had de president overleg met de vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers. Dit was zondag al bekend gemaakt. De minister van Werkgelegenheid, Muriel Pénicaud sloot toen uit dat een stijging van het minimumloon uit.

%d bloggers liken dit: