Buitenland

Trump dreigt China met ultimatum

By  | 

President Donald Trump dreigt China met een ultimatum over Noord-Korea. Trump eist van de Chinese president Xi Junping dat Beijing ingrijpt in het buurland. Anders zal de Amerikaanse president militair optreden om de nucleaire dreiging van Noord-Korea weg te nemen.

Kernwapens

In een exclusief interview met de Financial Times stelt Trump dit ultimatum aan China. De Amerikaanse president eist dat Jinping actie onderneemt tegen de opbouw van een kernwapenarsenaal door Pyongyang. De opbouw moet stilgelegd worden zegt Trump. Het Witte Huis vindt dat de langeafstandsraketten vanuit Noord-Korea de meest onmiddellijke dreiging vormt voor de Verenigende Staten. ‘Als China Noord-Korea niet oplost, dan zullen wij dat doen’, aldus de Amerikaanse president.

Manipulatie

Donderdag en vrijdag ontvangt Trump de Chinese president in Florida. Hij haalde geregeld hard uit naar China. De Amerikaanse president beschuldigt Beijing van oneerlijke praktijken zoals valutamanipulatie, waardoor het handelstekort van de Verenigde Staten is opgelopen tot 347 miljard dollar. ‘Ik zou niet verbaasd zijn als we iets kunnen bewerkstelligen dat dramatisch zou zijn en goed is voor beide manden’, zegt de Amerikaanse president. ‘China heeft een grote invloed op Noord-Korea. En China zal beslissen om ons te helpen met Noord-Korea, of om dat niet te doen’

Europese Unie

De Amerikaanse president slaat over de Europese Unie een gematigde toon in het interview met de Britse Financial Times. Echter herhaalde hij niet dat er, na de Brexit, meer lidstaten de Europese Unie zullen verlaten. Wel zei hij dat de Europese Unie de zaakjes op orde krijgt.

De Amerikaanse president verwachte in januari dat er meer lidstaten zouden vertrekken uit de Europese Unie en noemde de Brexit ‘geweldig’. De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, was niet blij met de steun van Trump aan de Brexit. ‘Als hij zo doorgaat, bevorder ik de onafhankelijkheid van Ohio en Austin, Texas.’, grapte Juncker.

%d bloggers liken dit: