Buitenland

Trump belooft een goede relatie met Xi Jinping

By  | 

Donderdag was de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij Amerikaanse president Donald Trump. De gastheer voorziet op termijn een zeer, zeer goede relatie tussen de twee presidenten.

”We hebben al een lange discussie gehad, en op dit moment heb ik nog niets bereikt, absoluut niets, maar we hebben wel een vriendschap opgebouwd”, zegt de Amerikaanse president.

‘Verkrachter’

Twee jaar geleden was Xi Jinping ook op bezoek in de Verenigde Staten, maar toen kwam hij voor Barack Obama. Trump noemde de Chinese president een ‘verkrachter’ van de Amerikaanse economie. Hij zei dat hij liever een Big Mac had geserveerd in plaats van een staatsdiner. Echter stond donderdag een steak met chardonnay op het menu voor de Amerikaanse en Chinese presidenten. Ook de echtgenotes waren aanwezig bij het diner.  ”Het is een grote eer om de president van China en zijn ongelooflijk talentvolle vrouw – een grote grote ster in China en geweldige zangeres – in de VS te mogen ontvangen”, aldus Trump tijdens het diner.

Assad

Er wordt gesteld door analisten dat Xi niet blij is met de aanval op Assad. China heeft, samen met Rusland, zes VN-resoluties tegen Assad geblokkeerd. Paul Haenle, oud diplomaat, zegt dat de beslissing van Trump om te aanvallen veelzeggend is. Die beslissing werd gemaakt tijdens het bezoek van Xi Jinping. Geen enkel ander land zou zo’n aanval durven uitvoeren. De aanval zal in China geïnterpreteerd worden als een signaal dat de Verenigde Staten bereidt is om militair in te grijpen om hun doelen te bereiken.

Naar China

Volgens een Chinese nieuwsbericht heeft de Amerikaanse president een uitnodiging geaccepteerd om een bezoek te brengen aan China. Het nieuwsbericht schreef onder andere over de onderwerpen waar de twee presidenten over gehad hebben donderdag. Ze zouden onder andere gesproken hebben over investeringen, infrastructuur en energie. ”Er zijn duizend redenen om de Chinees-Amerikaanse relatie te laten werken, en geen enkele om die te breken”, aldus de Chinese president die dit zou hebben gezegd tegen Trump.

%d bloggers liken dit: