Buitenland

Stakingen in Catalonië zorgen voor ophef

By  | 

De stakingen zijn een gevolg van het politiegeweld tegen Catalanen. In Catalonië is zo een 90 procent voorstander van onafhankelijkheid van Spanje. De regering meldt dat 42,3 procent van de Catalanen heeft gestemd bij het referendum, dit zijn in totaal 2,26 miljoen Catalanen. Afgelopen zondag brachten deze mensen hun stem uit bij de stembureaus. Daarvoor moesten ze wachten in lange rijen en moest er zelfs worden doorgegaan tot na sluitingstijd. De regering bestempelde het referendum als illegaal en deed er dan ook alles aan om het referendum te dwarsbomen.

Bij het stemmen heeft er veel politiegeweld plaats gevonden tegen de Catalanen. Dit geweld heeft ertoe geleid dat de vakbonden en onafhankelijkheidsbewegingen in Catalonië de burgers hebben opgeroepen om over te gaan op een algehele staking. Dit betekent voor de toeristen in Barcelona dat er veel activiteiten in de stad waarschijnlijk niet door kunnen gaan.

De stakingen hebben vele gevolgen

In Barcelona en in Madrid is nu de vraag hoe ze verder moeten gaan handelen met deze situatie. Nu de stemmen binnen zijn, is het nu aan de Catalaanse regeringsleiders om te handelen. Gaan zij zorgen voor de onafhankelijkheid van Catalonië? Het Spaanse hart van de regering in Madrid heeft ook veel stof om over na te denken. Zij moeten nu bepalen welke strategie zij gaan hanteren.

De Europese Unie

De leiders van de Europese Unie hebben het geweld van de politie richting de bevolking afgewezen, aldus president Donald Tusk. De Spaanse regering moet ten allen tijden geweld zien te voorkomen. Afgelopen zondag vielen er namelijk honderden gewonden, door toedoen van de politie. De leiders zijn het echter wel eens met de Spaanse premier Rajoy. Volgens beide partijen is het referendum ongrondwettelijk.

Naast het neerleggen van het werk, zullen er ook nog protesten volgen. De bonden hebben de havenwerkers van Catalonië opgeroepen om in de Catalaanse hoofdstad te demonstreren bij het hoofdkwartier van de Partido Popular.

 

%d bloggers liken dit: