Buitenland

Schikking van 760 miljoen euro voor Rolls-Royce

By  | 

Rolls-Royce, het Britse industrieconcern,  moet voor meer dan 760 miljoen euro aan schikkingen betalen. Deze schikkingen worden getroffen omdat Rolls-Royce er van verdacht wordt van omkooppraktijken. Afgelopen maandag verklaarde het industrieconcern om 670 miljoen euro te gaan betalen aan de autoriteiten van de Verenigde Staten, Brazilië en Groot-Brittannië. 

De producent van onder andere vliegtuigmotoren zou in verschillende landen contracten hebben binnen gesleept door middel van het uitgeven van steekpenningen. Zo zijn zij in Brazilië verantwoordelijk geacht voor een omkoopschandaal met het staatsolieconcern Petrobras. De schikkingen moeten wel nog bepaald worden door het gerechtshof.

Geen auto’s

Het gaat hier niet om de autoproducent Rolls-Royce. De automobiel divisie van het industrieconcern is al sinds begin jaren 70 niet meer van hun. De automobieldivisie is namelijk over gedragen aan de Duitse autoproducent BMW. Zij zorgen ook voor de productie van de Rolls-Royce auto’s.

Nederland

Niet alleen Rolls-Royce, maar ook het Nederlandse SBM Offshore was medeplichtig aan de omkooppraktijken met het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Hun waren vorig jaar al tot een schikking gekomen met de Braziliaanse autoriteiten, echter werd deze schikking afgekeurd. Daarop besloot de Hoge Raad in Brazilië afgelopen december om de zaak te herzien voor verder onderzoek. Het is dus nog afwachten voor de Nederlandse maritieme dienstverlener wat de schikking nu zal worden.

Verkooprecord

In 2016 heeft de autodivisie Rolls-Royce net geen verkooprecord gehaald. Zij verkochten vorig jaar 4.011 auto’s en dit was 6 procent meer dan het jaar ervoor. Dit is het een na hoogste verkoopaantal wat Rolls-Royce heeft behaald. Alleen in 2014 wisten zij meer te verkopen, namelijk 4.063 auto’s. In Europa wisten zij 28 procent meer te verkopen, in Noord- en Latijns Amerika wisten zij 12 procent meer te verkopen en in Azië 5 procent. Alleen het Midden-Oosten zorgde voor tegenvallende resultaten. Met name de politieke onrust en de lage olieprijzen zorgden hier voor tegenvallende resultaten. Rolls-Royce investeert inmiddels in zijn fabriek in Engeland voor de bouw van nieuwe modellen.

%d bloggers liken dit: