Buitenland

Pensioenfonds ABP: BP gaat waarschijnlijk meer doen voor het klimaat

By  | 

Samen met het pensioenfonds ABP, het grootste pensioen fonds van Nederland, hebben grote beleggers een resolutie ingediend. Dit is gebeurt bij olie- en gasconcern BP voor het management om een nieuw klimaatbeleid te koppelen. Dit moet ervoor zorgen dat het concern milieuvriendelijker te wek gaat.

 

De topbestuurders van BP bieden steun in de resolutie die in mei is ingediend bij de aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders kunnen in theorie de resolutie op dat moment nog verwerpen, maar Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP, zegt tegen NU.nl dat er vertrouwen is dat de plannen worden aangenomen.

 

BP maakte al eerder bekend zo’n 500 miljoen dollar te gaan investeren in hernieuwbare energie. In de vorm van windmolens, zonnepanelen en in energieopslag. Het concern wilt ook de CO2-emissies de aankomende jaren gelijk houden aan de 51,2 miljoen ton CO2 die in 2015 werd uitgestoten.

 

Geen concrete doelen in resolutie

De resolutie bevat een vraag naar BP toe om met een strategie te komen die aansluit met het akkoord van Parijs. Het concern moet verder klimaatdoelstellingen voor de korte, middellange en lange termijn op papier zetten. Als laatste moet er jaarlijks erover gerapporteerd worden.

 

Wanneer het gaat over concrete doelen missen deze in de resolutie. BP moet zelf de precieze doelstelling nog formuleren. De beloningen die daarbij horen gaan afhangen van het klimaatbeleid en die bepaald BP zelf ook.

 

Wortmann heeft de verwachting dat BP het zich er niet makkelijk vanaf gaat maken. “Een resolutie is bindend, het concern moet zich eraan houden.” Zij ziet ook veel hoop in het feit dat de BP-bestuurders achter de resolutie staan”.

 

Mogelijke maatregelen

Mogelijke maatregel waar BP voor kan kiezen, denkt de bestuursvoorzitter eraan om een beweging te maken van de vervuilendste fossiele brandstoffen naar gas. Dat is relatief minder vervuilend. Het concern moet ook meer gaan investeren in hernieuwbare energie en het voorkomen van meer CO2 in het klimaat. “Er zijn allerlei mogelijkheden die zij hebben. Voor de lange termijn is dit nodig voor de toekomst van het bedrijf”.

%d bloggers liken dit: