Buitenland

Koreaanse dwangarbeiders moeten door Mitsubishi worden gecompenseerd

By  | 

Het Japanse bedrijf Mitsubishi Heavy Industries is veroordeeld door het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof tot het betalen van een schadevergoeding aan voormalige Koreaanse dwangarbeiders.

De dwangarbeiders moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder betaling werken in fabrieken van het bedrijf, dit bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De Koreanen werkten in 1944 in onder meer een munitie- en een vliegtuigfabriek.

Vier vrouwen hebben volgens het hof recht op schadevergoedingen van 100 tot 120 miljoen won (78.000 tot 94.000 euro), zes voormalige dwangarbeiders moeten 80 miljoen won krijgen. Er is boos gereageerd door Japan op de uitspraak, volgens minister Taro Kono van buitenlandse zaken is dit compleet onacceptabel.

Japans verdrag

Volgens de Japanse omroep NHK spreekt hij over een schending van een verdrag uit 1965, Japan en oud-kolonie Zuid-Korea normaliseerden hiermee hun relatie. Het Koreaanse schiereiland was tussen 1910 en 1945 in Japanse handen.

Kono wil dat Zuid-Korea maatregelen neemt, anders overweegt zijn land een gang naar een internationaal hof. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te betreuren dat Japan ‘’excessief’’ reageert en roept op tot terughoudendheid.

%d bloggers liken dit: