Buitenland

Democraten nemen huis van afgevaardigden over

By  | 

Een rem op de rechtse agenda van Donald Trump, daar hebben de Amerikaanse kiezers voor gezorgd. Zij geven de macht in het Huis van Afgevaardigden aan de Democraten. Een politieke tegenslag voor de Republikeinen en dus ook voor president Donald Trump.

Al wekenlang waren de democraten de favoriet voor de winst. De Republikeinen hadden sinds 2010 het Huis van Afgevaardigden ook wel de Amerikaanse Tweede Kamer, in handen. Donald Trump moet nu samenwerken met de linkse Democratische Partij nu de Republikeinen de macht daar verliezen.

Voor de rechtse agenda van de president is het een nederlaag. Sinds zijn verkiezing in 2016 kon hij veel van zijn plannen gemakkelijk door het parlement heen te loodsen. Nu zijn partij de meerderheid gaat verliezen, zal dat een stuk lastiger gaan worden.

 

De senaat

Ook andere publieke functies stonden op het stembiljet. In de Senaat, ook wel de machtige Eerste Kamer van de VS, wisten de Republikeinen wél hun meerderheid te behouden. In de Senaat stond slechts een derde van de zetels op het spel, die vooral in handen waren van de Democraten. En dan ook nog is in Staten waar de Amerikaanse president Trump zeer populair is. Het is zelfs de verwachting dat er nog wel een paar zetels bij zullen komen. Dit is wat veel politicologen al hadden voorspeld.

In veel regionale verkiezingen wisten Democraten soms te stunten. Bijvoorbeeld in Kansas, hier wist een Democraat het gouverneurschap te veroveren. Maar het was niet overal feest voor links. Senaatraces, bijvoorbeeld in Texas en Florida die de Democraten hoopten te winnen werden in hun nadeel beslist.

 

Opluchting voor Democraten

De Democraten konden uiteindelijk toch opgelucht ademhalen, zegt RTL-Nieuws Amerika-correspondent Erik Mouthaan. ‘’De kiezers hebben Trump afgestraft. Een democratisch huis van Afgevaardigden zal dienen als een rem op Trumps beleid. Ook zullen er nu allerlei onderzoeken naar hem worden gestart. Daar zal Trump niet blij mee zijn.’’

De Democraten zullen daarentegen tevreden zijn met de winst. Ze hebben geleverd waar ze al sinds de overwinning van Trump van droomden: een links huis van Afgevaardigden. Het zal de komende jaren flink gaan botsen tussen het Congres en het Witte huis.

%d bloggers liken dit: