Buitenland

Apple 800 procent in waarde gestegen

By  | 

Tien jaar geleden introduceerde Steve Jobs de Apple iPhone. Inmiddels is de waarde van Apple op de beurs met 800 procent gestegen ten opzichte van tien jaar geleden.

Afgelopen maandagavond bereikte de waarde van een Apple aandeel een tweejaarlijks hoogtepunt. De waarde van een aandeel bedroeg 119 dollar per stuk, dit nadat zij eerder op de dag een aantal tegenslagen moesten verwerken.

Grootste aandeel

In de afgelopen tien jaar heeft de iPhone tot op heden nog steeds het grootste aandeel in de omzet Apple. De favoriet van het grootste technologiebedrijf van de wereld zorgt voor 63 procent van de totale omzet, dit werd bekend tijdens het tienjarig jubileum.

Belangrijke factoren voor de verkoop van de iPhone zijn onder andere de software, de apps, ondersteunende diensten en het nieuwe besturingssysteem iOS10. Samen zorgt dit voor het eindproduct, de iPhone.

In eerste instantie werd de iPhone door Steve Jobs op de markt gebracht als iPod waarmee je zowel kon bellen als internetten. Inmiddels is Apple bezig met het werken aan de nieuwe update, de iPhone 7 Plus, een snellere processor, nieuwe camera en het vernieuwde en verbeterde besturingssysteem iOS10.

Brutomarge

Echter verkoopt Apple nog niet zoveel toestellen als Samsung. Toch is de marge op een iPhone een heel stuk hoger dan op een Samsung telefoon. De brutomarge op een iPhone in het laatste kwartaal van 2016 is 39 procent, zo meldde marktonderzoeker IDC. Toch zijn zij niet de hoogste, Blackberry heeft een brutomarge van 50 procent.

De overige inkomsten van Apple komen van hun App Store en iTunes. In de App Store kunnen verschillende applicaties gedownload worden gratis of voor geld. In de iTunes store kan muziek worden gekocht en gedownload. Het afgelopen jaar is het streamen van muziek met 39 procent gestegen ten opzichte van 2015, dit was onderzocht door marktonderzoeker Nielsen. Apple profiteert hier zeer sterk van, inmiddels heeft Apple 60 miljard dollar verdiend via de app markt, waarvan 20 miljard dollar over 2016.

%d bloggers liken dit: