Buitenland

Amazon heeft miljarden business in handen

By  | 

Amazon is uitgegroeid tot de grootste online retailer ter wereld. De internetmarktplaats wordt vooral gebruikt door consumenten en Amazon is daar ook vrijwel uitsluitend voor bedoeld.

In 2015 werd er besloten dat het tijd werd om ook de markt voor bedrijven te gaan veroveren. Volgens het Britse Bureau voor de Statistiek is de business-to-business-markt in Groot Brittannië al meer dan 107 miljard euro waard. Genoeg reden voor het bedrijf uit Seattle om uit te breiden.

Er werd als eerst in de Verenigde Staten een gratis platform voor bedrijven opgezet. Het nieuwe Amazon Business werd vervolgens eind 2016 in Duitsland uitgerold en in april van dit jaar volgde ook Groot-Brittannië. Het is voor andere Europese landen (dus ook voor Nederland) mogelijk om via Duitsland en Groot-Brittannië bestellingen te plaatsen. Volgens Bill Burkland van Amazon UK is de start van het zakelijk platform erg succesvol.

Amazon Business kent een goed eerste jaar

Burkland zegt dat er in het eerste jaar in de VS 400.000 bedrijven gebruik hebben gemaakt van het nieuwe platform. De mogelijkheden zijn eigenlijk hetzelfde als op de normale versie van Amazon. Het is een marktplaats waarop gebruikers kunnen zoeken naar vrijwel alles wat ze nodig hebben. Het verschil zit vooral in het aanbod. Er worden op de business variant producten zonder BTW aangeboden. Ook worden er specifieke B2B producten zoals administratietools aangeboden. In Groot-Brittannië worden dezelfde producten aangeboden als op de consumenten versie, met nog extra B2B producten.

Het nieuwe platform wordt momenteel vooral door het MKB gebruikt. Amazon wil nu graag dat ook grote bedrijven de service gaan gebruiken, omdat de omzet dan flink zal stijgen. Burkland geeft aan dat er nog veel winst te behalen valt wat betreft het marktaandeel. Omdat de markt enorm groot is, kan er nog veel gegroeid worden. Helaas kan hij niet delen hoeveel de online retailer investeert in de groei van het platform. Hij geeft wel aan dat het hem niet uitmaakt of een bedrijf gebruik maakt van de nieuwe versie of gewone versie van het bedrijf. Zolang zij Amazon gebruiken is hij tevreden.

%d bloggers liken dit: