Binnenland

Zorgpremie nu voor steeds meer mensen betaalbaar

By  | 

Steeds meer mensen zijn in staat om de zorgpremie te kunnen betalen in het huidige jaar. Drie jaar geleden was dit wel anders. Toen konden zo een 325.000 mensen het geld voor de zorgpremie niet ophoesten. In de drie jaar die volgde is er op dit vlak een sterke verbetering zichtbaar geworden. De hoeveelheid mensen die de premie niet kon betalen, daalde met zo een 75.000 mensen.

Zorgpremie betaalbaar door maatregelen

De daling die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, was geen toeval. Dit is mede door het toedoen van maatregelen die zijn gesteld door het ministerie voor Medische Zorg en Sport. Door het instellen van een nieuwe wet is het voor wanbetalers een stuk makkelijker geworden om aan hun schulden te voldoen. Wanneer er niet op tijd kon worden betaald, werd er een andere betalingsregeling getroffen met de betreffende persoon. Deze regeling zorgde voor een verhoogde premie. Voor veel mensen maakte deze verhoogde betalingsregeling het nog moeilijker om uit de schulden te komen. In 2016 is dit te betalen bedrag verlaagt en hierdoor werd het voor de mensen in kwestie een stuk makkelijker om van hun schuld af te komen.

Zorgverzekeraars hebben veel werk verricht

Minister Bruno Bruins, van Medische Zorg en Sport, is blij met de behaalde resultaten. Hij wilt de komende jaren ervoor zorgen dat nog meer mensen in staat zijn om hun zorgpremies te betalen. Met betrekking tot de behaalde resultaten is Bruins lovend over de zorgverzekeraars. Deze hebben erg hun best gedaan om de betreffende resultaten te bereiken.

De hoeveelheid mensen die de zorg niet konden betalen, was in 2014 erg hoog. Dit was mede door het toedoen van de economische crisis. Door het nieuwe beleid daalde het aantal mensen naar 249.000. Het grootste deel van de wanbetalers komt uit Rotterdam. In deze stad is 5% van de premieplichtige inwoners niet in staat om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

%d bloggers liken dit: