Binnenland

Voedselverspilling: we gooien altijd euro’s weg

By  | 

Je resterende etensresten weggooien, opgeruimd staat netjes. Alleen ons eten is helaas duurder geworden. Als we elk overige eten weggooien, gooien we ook euro’s weg. Het wordt tijd voor actie.

Een klein voorbeeld: in de koelkast liggen bepaalde beschimmelde producten of andere producten die over datum zijn. Deze worden uiteraard weggegooid. Maar helaas gooi je dan onnodig geld weg. Als dit één keer in de week gebeurd, worden er op jaarbasis meerdere euro’s weggegooid.

7 miljoen vrijgemaakt voor aanpak van verspilling

Nederland is onderdeel van de Europese Taskforce Circular Economy in Food. Komende 4 jaar maakt het kabinet aardig wat geld vrij. Echter maken ze ruim 7 miljoen euro. Dit geld is bestemd voor voorlichting, innovatie en onderzoek.

De taskforce wil werken aan de Duurzame Doelen. Ze gaan werken aan duurzame consumptie en productie van energiebronnen, én van voedsel en drinkwater. Hier is ook een doelstelling aan gebonden. Namelijk: ‘Tegen 2030 de voedselverspilling in winkels en bij de consumenten per capita halveren. Ook voedselverlies reduceren in de bevoorradings– en productieketens, met inbegrip van verliezen na de oogst’

Bedrijven worden geadviseerd door de WUR

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling werd opgetuigd. Ze gaan samenwerken met de Nederlandse bedrijven en de overheid.

Er worden landelijke acties en campagnes opgezet vanuit deze stichting. ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij? ‘ is een van deze acties. Dit zegt de woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuurlijk & Voedselkwaliteit.

“Het ministerie heeft een voucherregeling opgezet. Hierdoor krijgen bedrijven een kans om een maatgericht advies te krijgen. Over bijvoorbeeld reststroom- en  verspillingsinnovaties, door externe adviseurs en Wageningen UR. 1,2 miljoen euro heeft het ministerie beschikbaar gesteld.”

“Tevens weten mensen niet hoeveel ze weggooien. Ook weten ze niet wat de waarde hiervan is. Tevens voedselverspilling extra belasten of boetes gaan uitdelen, zal niet werken. We kunnen consumenten en bedrijven wijzen op grootschalige kapitaalvernietiging.

%d bloggers liken dit: