Binnenland

Tekort aan personeel in de toekomst

By  | 

Zoals het er nu voorstaat lijkt het dat er een groot tekort aan personeel dreigt te komen, dit meldt Harry van de Kraats. Hij is voorman van de werkgeversclub AWVN en heeft dit maandag kenbaar gemaakt op het jaarcongres.

Tekort aan personeel vraagt om investeringen

Volgens Van de Kraats moeten werkgevers gaan investeren in opleidingen. Alleen zo kunnen zij zichzelf goed en weerbaar personeel garanderen voor in de toekomst. “Wanneer er niet wordt geïnvesteerd in personeel, dan zal de arbeidsmarkt alleen maar krapper worden. Op deze manier kan er geen invulling meer worden gegeven aan de openstaande vacatures.”, aldus Van de Kraats.

De AWVN stelt dat cao’s er verstandig aan doen om de HR functie binnen de raden van bestuur te versterken. Op deze manier denkt de AWVN dat dit onderwerp hoger op de agenda komt te staan tijdens vergaderingen. “In de toekomst zullen ondernemingen meer en meer worden beoordeeld op het creëren van maatschappelijke waarde naast de normale financiële waarde die een bedrijf produceert. Het is dan ook belangrijk dat er meer wordt gefocust op de maatschappijgerichte functie van het bedrijf en van haar personeel. Vaak is het bedrijf al sterk ontwikkeld op het gebied van haar financiële en juridische functie. Maar dit moet dus veranderen.

Openstaande vacatures

Onderzoek dat gedaan is door Indeed, de grootste vacaturebank in de wereld, wees uit dat bedrijven het nu al moeilijk vinden om goed personeel te vinden. De provincies Noord-Holland , Utrecht en Gelderland hebben een hoge vraag naar goed personeel, maar hier zijn niet genoeg geschikte kandidaten voor te vinden. In de Randstad is Rotterdam de stad met het hoogste percentage voor openstaande vacatures. De functie waar het meest naar wordt gevraagd is klantadviseur. In de stad Den Haag is de meest gevraagde functie een verpleegkundige. Al eerder bleek een groot tekort in de zorg.

 

%d bloggers liken dit: