Binnenland

Het succesverhaal van webshop bol.com

 

Michel Schaeffer, rechterhand van oud-directeur Daniel Ropers, heeft een boek geschreven over het succes van bol.com. Schaeffer was veertien jaar werkzaam als marketingdirecteur bij bol.com en zag het bedrijf onder leiding van Ropers uitgroeien tot een groot succes. Op het moment heeft bol.com wel 7,5 miljoen klanten, 1300 mensen in dienst en een omzet van 1,2 miljard euro. Hoe bol.com dit heeft bereikt wordt beschreven in het boek.

Vernieuw zoveel mogelijk

Bol.com begon als een als een online boekenwinkel. Later groeide ze uit tot een webshop met allerlei mediaproducten als: cd’s, dvd’s en games. Dit was een groot succes aangezien de film en muziek wereld nog niet was overgenomen door Netflix en Spotify. De webshop was er vroeg bij en durfde snel te handelen. De truc is dan ook om vroeg te handelen en dit niet pas te doen wanneer je er niet meer onderuit kunt, aldus Schaeffer.

Lever goede service

Bol.com heeft er alles aan gedaan om hun klanten tevreden te stellen. Zo kwamen zij voor het eerst met achteraf betalen en maakte zij het mogelijk om dezelfde dag nog pakketjes te bezorgen na bestelling. Deze beslissingen brachten hoge kosten met zich mee, maar bol.com durfde het aan om deze beslissingen te maken en legde de focus op de behoefte van de klant.

Grote doelen

In de vroege jaren van het bedrijf (2003) hadden ze slechts dertig man in dienst. Maar ze durfde wel groots te denken. Zo stelde ze het doel om in 2015 een omzet te draaien van 250 miljoen euro. Hoewel dit in eerste instantie klonk als een onmogelijk doel, werd dit doel in het jaar 2009 al werkelijkheid. Om dit doel te realiseren hebben ze in een halfjaar zeventien werknemers in dienst genomen, wat zorgde voor een verdubbeling van de groei.

Toekomst van bol.com

Daniel Ropers was een visionair die altijd fantaseerde over een ideale toekomst. Deze manier van denken wist hij over te brengen op de mensen binnen het bedrijf en zo creëerde hij een bedrijfscultuur waarbij vernieuwing hoog in het vaandel stond.

 

 

%d bloggers liken dit: