Binnenland

Stijging cao-lonen het grootst sinds 2009

 

De stijging van de cao-lonen gemiddeld in negen jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2018.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat ten opzichte van een jaar eerder het ging op een toename van 2,2 procent. De loonstijging bleef boven de gemiddelde stijging van de consumentenprijzen van 2 procent.

Afspraken
Bij de overheid stegen de lonen het hardst met een gemiddelde toename van 2,9 procent. Dat komt vooral door afspraken over een hogere loonontwikkeling in het onderwijs en openbaar bestuur, aldus het CBS. De stijging was 2,1 procent in de particuliere sector en in de gesubsidieerde sector 1,5 procent.

Dat de cao-lonen zijn gestegen noemt Vakbond FNV een positieve ontwikkeling, maar vindt tegelijkertijd dat er nog wel wat bij mag. ‘’Als je kijkt naar de economische groei en krapte op de arbeidsmarkt, dan zie je dat we de komende tijd moeten inzetten op 5 procent’’, reageert FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Flexibele contracten
Tegelijkertijd wijst hij erop dat een grote groep medewerkers werkt met flexibele contracten die niet onder een cao vallen. Volgens Boufangacha hebben zij een minder sterke onderhandelingspositie, waardoor werkgevers de loonstijging in die contracten makkelijker kunnen drukken. De vakbond wil zich daarom meer gaan inzetten voor meer vaste banen.

%d bloggers liken dit: