Binnenland

Rekeningrijden is op komst, meer betalen voor autorijden?

By  | 

Nederlanders zijn met een ruime meerderheid voor het afschaffen van de wegenbelasting. Hiervoor willen zij een vorm van rekeningrijden. Dit blijkt uit onderzoek dat van de De Volkskrant is uitgevoerd.

 

Het onderzoeksbureau I&O Research ondervroeg 3,263 Nederlanders. Er was een uitkomst van 58 procent die voor een vorm van rekeningrijden is. Hierbij betaald de automobilist per bepaalde afstand. 20 procent is er weer tegen voor een vorm van rekeningrijden.

 

Achterban is voor

Het valt op dat de achterbannen van de VVD en CDA nu positief tegenover een dergelijk plan staan. Meer dan de helft van alle mensen die zeggen te stemmen op deze partijen, is voor rekeningrijden. Eerder was er altijd verzet van deze partijen tegen dergelijke plannen.

 

Onderzoekers vermeden door de negatieve associaties bepaalde woorden met opzet zoals ‘rekeningrijden’, ‘kilometerheffing’ en ‘vlaktaks’ in de vraagstelling. Er was gekozen voor de neutralere ‘betalen naar gebruik’.

 

“Wanneer je vraagt naar thema dat politiek is beladen, kan een ondervraagde denken: daar is mijn partij tegen”. Zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O in De Volkskrant. “Terwijl we niet willen weten wat iemand van een term vindt, maar hoe diegene over het principe denkt. Zo kan je de kilometerbeprijzing op zijn merites.”

 

Automobilisten die veel rijden ook vaker voor dan tegen

Mensen uit Nederland die veel rijden en meer in de file zijn het vaker oneens wanneer het gaat over de stelling ‘automobilisten moeten per gereden kilometer gaan betalen’. Dit blijkt uit het onderzoek.

Alsnog is er een meerderheid van de mensen die de meeste kilometers maken het eens met de stelling. 47 procent tegenover 31 procent die het niet willen. Nederlanders zijn wel van mening dat er iets moet worden verzonnen voor de mensen uit de lagere middenklasse. Die zouden niet de dupe moeten worden van zulke plannen. Het openbaar vervoer zou goedkoper moeten worden ter compensatie.

%d bloggers liken dit: