Binnenland

Philips boekt €1 miljard brutowinst in Q4

By  | 

Philips ziet zijn brutowinst stijgen naar €1 miljard in het vierde kwartaal. Er werd het laatste kwartaal een nettowinst behaald van €640 miljoen, tegen een verlies van €39 miljoen van het jaar daarvoor. Ondanks de stijging rapporteert Philips een teleurstellende kwartaalomzet van €7,2 miljard.

Stijging

Over geheel 2015 werd er een €659 miljoen nettowinst geboekt. In 2016 is dit gestegen naar €1,49 miljard. Dit heeft vooral te maken met de groei van de gezondheidsproducten (HealthTech). HealthTech groeide van alle divisies het sterkst met 5%. ”De groei in die tak laat zien dat onze strategische keuze voor gezondheidstechnologie effect heeft gehad.”, aldus topman Frans van Houten. De strategische keuze voor gezondheidstechnologie werpt zijn vruchten af. Ook de valutaverschillen hebben voor de omzetgroei gezorgd.

De kaspositie is tevens ook verbeterd. In 2015 was dat 1,8 miljard en is gestegen naar 2,3 miljard.

Verenigde Staten

Philips meldde dat er problemen zijn met de productie in de Verenigde Staten. De FDA ontdekt fouten bij de productie van de defibrillatoren. Philips is in discussie met het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar Philips gaat er van uit dat de discussie ‘betekenisvolle gevolgen’ zal hebben.

Ook in 2011 werd Philips aangesproken door de FDA. Als gevolg hiervan ging er in 2014 een fabriek dicht in Cleveland. Philips verwacht dat dit niet meer gaat gebeuren, aangezien zij de productieprocessen sindsdien sterk verbeterd hebben.

Van Houten maakt zich echter zorgen over de politieke ontwikkelingen in de VS. Eerder verklaarde de topman dat hij met Trump als president groeikansen verwacht. Echter nu is Van houten bezorgd over het presidentschap van Trump. ‘Ik neem een verhoogde onzekerheid waar – dat is een zorg – en we zullen zien wat dat betekent in termen van beleidsaanpassingen.’, aldus topman Van Houten.

Aandelen

Het bedrijf hoopt het dividend dit jaar te handhaven op €0,80 per aandeel.

 

%d bloggers liken dit: