Binnenland

Overheid verdient steeds meer aan btw-inkomsten

By  | 

De afgelopen vijftig jaar is de opbrengst van btw in Nederland flink opgelopen. In de tijd dat de belasting bestaat is er een opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar.

 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Door de sterke groei in de economie, met name door inflatie en tarievenwijzigingen is deze stijging zo sterk. In de afgelopen vijf decennia waren er maar vijf jaren geweest waarin de totale inkomsten uit btw afnamen.

 

Het lage tarief btw-tarief wordt met de ingang van 2019 verhoogd van 6 naar 9 procent. Het gevolg hiervan is dat de dagelijkse boodschappen waarschijnlijk 3 procent duurder worden. Hieronder wordt ook bijvoorbeeld kraanwater, het openbaar vervoer, een avondje uit en een bezoek aan de kapper duurder in prijs.

 

Niet eerder zulke hoge btw

De btw-tarieven zijn eerder nog niet zo hoog. Dit staat in verband met het kabinetsbeleid om meer belasting te gaan heffen op consumptie en weer minder op werk. Per 1 januari zijn de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing weer juist verlaagd.

 

Sinds 1969 is de btw ingevoerd en de tarieven zijn meerdere keren aangepast. Vooral in het begin waren het lage en algemene tarieven met respectievelijk 4 en 12 procent. Tegen het einde van 1986 was dit zo een 6 en 20 procent.

 

Hierna volgde een periode waarin geleidelijk het algemene tarief werd verlaagd, naar 17,5 procent in 1992. In het begin van de 21e eeuw is het algemene tarief weer stapsgewijs naar 21 procent verhoogd. Het lage tarief is minder vaak aangepast en heeft constant op 6 procent gestaan tussen 1986 en 2018.

 

Voor de overheid vormt de btw een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Voor de afgelopen jaren is deze belasting goed voort ongeveer 18 procent van de totale- en premie-inkomsten. De loon- en inkomstenheffing levert momenteel meer op voor de schatkist. Dit met een jaarlijkse opbrengst van ruim 100 miljard euro.

 

%d bloggers liken dit: