Binnenland

Over het Lootboxverbod nog steeds veel onduidelijkheid in Nederland

By  | 

De game-industrie in Nederland wil ik gesprek met de Kansspelautoriteit over lootboxen in games. De industrie stelt dat er geen duidelijke regels zijn over de boxen zijn ingesteld, de huidige voorgestelde regels zijn nu te onduidelijk.

 

Dat zegt de Dutch Games Association (DGA), dit is een samenwerkingsverband van Nederlandse gameontwikkelaars. Er is een manifest gepubliceerd waarin het oproept om een dialoog te starten met de kansspelautoriteit.

 

De regels voor lootboxen wilt de DGA duidelijker hebben. Momenteel liggen lootboxen in Nederland onder vuur door de gokautoriteiten.

 

Onder een lootbox wordt een schatkist verstaan met willekeurige beloningen. In sommige gevallen kunnen deze voor echt geld worden gekocht in games.

 

Onderscheid maken tussen lootboxen en gokken

DGA roept de Kansspelautoriteit op om een ander onderscheid te gaan maken tussen de lootboxen en gokken. “Het doel van de aanbieder van gokspelen én de deelnemers hiervan is het financiële gewin waar entertainment wordt toegevoegd”, zegt de DGA in het manifest.

 

“Bij een game is het voornaamste doel anders, het bieden van vermaak. Eén van de mogelijkheden om inkomsten te genereren is het aanbieden van lootboxen.”

 

Waarde van lootboxen

Niet alle lootboxen zouden met elkaar overeen komen volgende de DGA, en vinden zij dat lootboxen niet altijd ‘verhandelbaar’ zijn. De Kansspelautoriteit ziet de lootboxen als gokken wanneer de gamevoorwerpen ‘economische waarde’ hebben. DGA vindt het begrip moeilijk te definiëren.

 

Lootboxen moeten niet aan minderjarigen verkocht worden vindt de gameindustrie. Zij erkennen wel dat dit heel lastig is om minderjarigen te weren uit 18+-games. DGA wil daarom een bewustwordingscampagne starten. De organisatie wilt ook dat er geen reclame wordt gemaakt voor lootboxen.

 

Nieuw wet

De Kansspelautoriteit geeft aan dat een aantal games met lootboxen niet in Nederland worden aangeboden. Deze staan in strijd met de Wet op de kansspelen. In Nederland zijn online kansspelen verboden om aan te bieden.

 

Een nieuwe wet ligt momenteel bij de eerste kamer en moet de regels voor online gokspellen versoepelen.

 

%d bloggers liken dit: