Binnenland

Ouderen negeren advies over hun hypotheek

By  | 

Ondanks de waarschuwingen van de Nederlandse bank en VEH lijkt het erop dat oudere wooneigenaren nog steeds weinig aantrekken van de gevaren die een aflossingsvrije hypotheek met zich meedragen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het VEH waarin zij 142.000 recente hypotheekaanvragen analyseerde van bezitters met zo een risicovolle hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Zo een aflossingsvrije hypotheek zorgt ervoor dat kopers alleen rente hoeven te betalen zonder af te lossen. Hierdoor kunnen de maandlasten laag blijven maar na afloop kan er een schuld ontstaan. “Oudere moeten vooral hiermee oppassen wanneer de hypotheekrenteaftrek eindigt en zij met pensioen gaan. Dit kan resulteren dat de maandlasten te hoog worden” zegt Hands André de la Porte, woordvoerder van VEH.

Deze volledig aflossingsvrije hypotheken worden al sinds 2011 niet meer aangeboden. Mensen die hiervoor deze hypotheek hadden afgesloten werden met rust gelaten en kunnen deze gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe woning. De enige voorwaarde hiervoor nu, is dat de lening niet hoger is dan 50 procent van de nieuwe woning. Na de waarschuwingen van VEH werden er alsnog bij 60.000 aanvragen op een nieuwe hypotheek de aflossingsvrije hypotheek bijna volledig ingezet.

Gevaren

Tussen 2035 en 2038 lopen 700.000 aflossingsvrije hypotheken af. Dit resulteert dat het recht op hypotheekaftrek afloopt en de lening moet in één klap worden terugbetaald. Veel huishoudens kunnen hierdoor in de problemen raken en geen nieuwe hypotheek afsluiten. De Nederlandse Bank heeft eerder erop gewezen dat dat zij meer moeten waarschuwen over de risico’s en mee te denken over mogelijke oplossingen. “Er wordt hier nog steeds veel te weinig voor gewaarschuwd” zegt De La Porte.

De Nederlandse hypotheek schuld bestaat nog altijd uit meer dan de helft van zulke leningen. Deze bedraagt 340 miljard euro. Rabobank, ING en ABN Ambro verwachten dat tussen 200.000 tot 250.000 klanten met zo een hypotheek in de problemen kunnen komen.

%d bloggers liken dit: