Binnenland

Onderzoek naar Nederlandse belastingdeals met Nike

By  | 

De schoenfabrikant Nike krijgt een onderzoek naar hun belastingafspraken die zijn afgesloten met de Nederlandse belastingdienst, aldus de Europese Commissie. De Commissie doet onderzoek om erachter te komen als het concern niet een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van hun concurrenten met de afgesproken Europese regels.   

 

Royalty’s naar buitenlandse ondernemingen

Dit werd afgelopen donderdag gemeld door Europese Commissie. Er wordt specifiek gekeken naar de belastingdeals van Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV.

 

De Europese verkopen van Nike worden in dit geval geregistreerd in Nederland. Hierna betaalt Nike aan de Nederlandse fiscus belasting op basis van de verkopen. De Nederlandse BV’s betalen alleen een flink bedrag aan royalty’s aan ondernemingen buiten Nederland. Over deze royalty’s worden vervolgens in een ander land geen belasting betaald.

 

Deze afspraken zijn tussen 2006 en 2015 opgezet met de Nederlandse fiscus.

 

Nederlandse ondernemingen van Nike betalen heel erg veel aan royalty’s is opgemerkt door de Commissie. Bedrijven waar de royalty’s aan betaald worden zijn lege holdings. Deze bedrijven hebben namelijk geen werknemers en ondernemen geen economische activiteit uit.

 

Doordachte structuren om minder belasting te betalen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager: “Lidstaten zouden niet moeten toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winst buitensporig te verminderen en ze zo een oneerlijk voordeel te geven ten opzichte van hun concurrenten.”

 

In een reactie aan NU.nl zegt het Nederlandse ministerie van Financiën dat de rulings, belastingafspraken, in de toekomst niet worden uitgegeven als het motief alleen is om Nederlandse of buitenlandse belasting te besparen. Er wordt ook nog benadrukt dat er geen oordeel is van de Europese Commissie.

 

Vanaf 2021 heeft het kabinet een plan om een bronbelasting te gaan heffen op de geldstroom van 22 miljard euro die naar landen gaat buiten Nederland met een lage belasting.

%d bloggers liken dit: