Binnenland

Octrooiaanvragen door Nederlandse bedrijven significant gestegen

By  | 

Octrooiaanvragen nog nooit zo erg gestegen. De Nederlandse bedrijven hebben in 2018 ruim 7.000 Europese octrooiaanvragen ingediend. Nog nooit is dit zo hoog geweest. Dit meldt het Europese octrooibureau (EPO) afgelopen dinsdag. Tevens zijn het 1,4 procent meer aanvragen dat het jaar voorheen.

Nederland heeft het een na hoogste aantal octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking. “Dit maakt Nederland een van de innovatiefste landen ter wereld”, zegt António Campinos. De voorzitter van het Europese octrooibureau.

In absolute aantallen bevindt Nederland zich op de achtste plek. De Verenigde Staten steekt er met kop een schouders bovenuit. De aanvragen zijn ruim 43.000 per jaar. Tevens doet onze buurland het ook erg goed. Toch hadden zij 26.000 aanvragen per jaar. Ook Frankrijk overtroeft ons land, met 10.000 aanvragen.

Octrooiaanvragen in Nederland

Nederlandse bedrijven hebben veel octrooiaanvragen op 2 gebieden. Dit zijn de medische technologie(12 procent). Verder worden er veel aanvragen gedaan op elektrische apparatuur (8 procent).

Onze provincie Noord-Brabant scoort heel goed in onze land. Toch hadden ze 3.500 octrooi aanvragen gedaan. Van alle regio’s in Europa op de vijfde plek qua alle octrooi aanvragen. Onze buurland Duitsland hebben drie regio’s en één Franse regio die het beter doet dan Noord-Brabant. In Zuid-Holland (met 1.066 aanvragen) en Limburg (897) lopen ze achter op Noord-Brabant.

Phillips is koploper in Nederland

Degene die de meeste octrooiaanvragen hadden in Nederland is Phillips. Zij hadden 1.617 octrooiaanvragen en Phillips Lighting (nu heet het Signigy) 573 aanvragen. Tevens hadden Airbus en DSM afgelopen jaar ook veel aanvragen. Beide zorgde voor 1000 aanvragen. Op wereldwijd niveau zijn Siemens, Huawei en Samsung aan kop. Phillips komt zelf op plek 6 uit.

Het Europese Octrooibureau moest 174.317 aanvragen verwerken. Daarbij was er een toename te zien onder Europese bedrijven. De groei van het aantal aanvragen in China ging minder soepel.

%d bloggers liken dit: