Binnenland

Nederlandse popmuziek stijgt boven 200 miljoen euro

By  | 

Buma Cultuur melde maandag op basis van eigen cijfers dat de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek voor het eerst boven 200 miljoen euro is uitgekomen. Als er gekeken wordt naar vorig jaar gaat het om een lichte stijging.

 

Aan optredens werd het grootste deel verdiend. Zo’n 166,4 miljoen euro werd door Nederlandse artiesten op wereldwijde podia opgehaald. Hieronder ging driekwart naar danceartiesten. Voor de opnames en rechten werd respectievelijk 12,4 miljoen en 22,5 miljoen euro verdiend.

 

In het buitenland waren muzikante zoals Afrojack, Giorgio Tuinfort en Martin Garrix erg succesvol. Tiësto spande de kroon met de meeste optredens. Hij stond 135 keer op het podium. Yellow Claw en Oliver Heldens waren ook zeer actief en kwamen ook in de buurt met 130 en 124 optredens. Er werd ook succes geboekt op vormgevingsmuziek en reclamemuziek merkte Buma Cultuur.

 

In de laatste tien jaar is de Nederlandse Muziekindustrie sterk gegroeid in het buitenland. Zo’n 52 miljoen werd er verdiend in het buitenland. Sindsdien is de Nederlandse dancemuziek flink gegroeid in Canada en Verenigde Staten.

 

Meer producers en dj’s

In de dancemuziek hebben de grote namen ook een groot aandeel in die gegroeide exportwaarde. “Er komen wel steeds meer producers en dj’s bij die ook steeds meer in bijvoorbeeld China, maar ook in de Verenigde Staten gaan optreden”, zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur.

 

“Het is niet meer zo dat alleen een Tiësto of een Martin Garrix veel optreedt. R3hab en Headhunterz treden bijvoorbeeld heel veel op in China”, aldus Helmink.

 

Azië groeimarkt voor dancesector

Voor de Nederlandse dancesector is Azië een van de groeimarkten. Helmink haalt een festival aan in het zuiden van China waar Nederlandse artiesten optraden voor 80.000 man. Hierbij werd de pr ook geregeld door Nederlanders.

 

Buma Cultuur telt niet alleen optredens van ongeveer duizend artiesten, maar zij kijken ook naar de verkoop van rechten en opnames in het cijfer. Het bedrag wat er naar voren komt is de opbrengst van de exploitatie van de muziek na de aftrek van kosten, maar wel met de salarissen, winst en belasting.

%d bloggers liken dit: