Binnenland

Mobieltjes van kinderen massaal gecontroleerd door ouders

By  | 

Van de Nederlandse kinderen wordt meer dan helft de telefoon gecontroleerd. Ruim 80 procent zegt het onlinegedrag van hun kinderen in de gaten te houden.

Dit is gebleken uit het onderzoek van Safer Internet Centre Nederland. Het onderzoek is onder ruim tweeduizend ouders en tieners van 12 tot 17 jaar oud afgenomen. In het kader van de Safer Internet Day, een dag dat in het teken staat van veilig en verantwoord internetgebruik door jongeren, die dinsdag plaatvind. Uit het onderzoek kwam dat 60 procent van Nederlandse ouders op de hoogte zijn wat hun kinderen allemaal online doen. Bijna alle ouders praten hier wekelijks over met hun kinderen. Zes op de tien ouders kijken over de schouder van hun kind mee en de helft controleert ook de WhatsApp-berichten van hun kinderen.

 

Ouders weten veel beter wat voor risico’s hun kinderen online lopen volgens de onderzoekers. “We zien dat Nederlandse ouders flinke stappen hebben gezet als het gaat om online opvoeding”, zegt Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland. “Deze uitkomst is positief maar tegelijkertijd ook broodnodig als we de resultaten bekijken van het onderzoek.”

 

Veel angst voor oplichting en cyberpesten

Zo volgen één op de vijf ouders zijn kind weleens via gps. Naar mate kinderen ouders worden neemt de controle af. 70 procent bij twaalf – en dertienjarigen kijken ouders mee, dit daalt naar 32 procent bij zestien- en zeventienjarigen.

 

Dit gebeurt vooral uit de angst voor aanstootgevende beelden, zoals porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Daarnaast is er ook angst voor cyberpesten, oplichting en kettingbrieven met dreigementen.

 

Deze zorgen blijken gegrond. Van de tieners is er 26 procent die zegt dat ze eens of meermaals lastiggevallen op internet. 21 procent is weleens gepest. Meisjes zijn weer vaker slachtoffer dan jongens. Een derde van tieners zegt weleens een kettingbrief te hebben ontvangen via WhatsApp. Hier wordt bijvoorbeeld om een betaling gevraagd.

 

%d bloggers liken dit: